joi

25 aprilie, 2024

21 august, 2020

Declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o semneze din toamnă când își trimit copiii la școală a fost introdusă, la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”, în contextul epidemiei de coronavirus, a explicat ministrul Educației, Monica Anisie.

Mulți părinți au fost alarmați de urmările pe care le-ar putea avea o asemenea declarație și, de aceea, ministrul Anisie propune adăugarea sintagmei „după cum cunosc”, pentru a înlătura evaluarea eronată a stării de sănătate a copilului. „Nu putem să spunem că, din start, este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a explicat Monica Anisie.

Părinții, obligați să facă evaluarea riscului de Covid-19

Declarația apare în proiectul ghidului pentru începerea cursurilor din 14 septembrie și va fi obligatorie pentru ca un copil să fie primit la clasă.


Ce conține:

  • Părinții trebuie să semneze un document potrivit căruia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în ultimele 14 zile.
  • Părintele se angajează să nu aducă elevul în colectivitate dacă acesta prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc), iar în declarație este menționat Codul penal cu privire la falsul în declarații.

Părinții se tem că vor răspunde penal

„Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’ sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a spus ministrul.  „Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a adăugat ministrul.

Se poate opta pentru cursuri online. Condițiile

Ministrul Educației a explicat că există și posibilitatea ca elevul să învețe online, dacă mersul la școală, în colectivitate, reprezintă un risc pentru el sau pentru familia sa.

Părintele, alături de medicul de familie, trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie, a explicat Monica Anisie.


Ea a dat ca exemplu perioada de pregătire pentru examenele naționale, când părinții au decis dacă merg sau nu copiii la școală.

„Acum, părintele la fel trebuie să facă – să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online”, a declarat Monica Anisie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: