vineri

26 aprilie, 2024

5 februarie, 2015

Ion-Iliescu-si-mineriiParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat joi că dosarul Mineriada 13-15 a fost redeschis. PÎCCJ a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând să hotărască dacă va confirma decizia.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului. CEDO a arătat în decizia sa că ceea ce s-a întâmplat în 1990 la Bucureşti „constituie o crimă împotriva umanităţii, comisă ca parte a unui atac extins şi sistematic, direcţionat asupra populaţiei civile”. Această instanţă a subliniat obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

(Descărcați AICI comunicatul Parchetului ÎCCJ)

Un dosar vechi de 18 ani

Mineriada din iunie 1990 a fost reacția puterii de la acea dată la protestul declanșat în piaţa Universitaţii. Prima intervenţie violentă împotriva „golanilor” de la Universitate a aparţinut forţelor de ordine, în ziua de 13 iunie. În aceeași seară, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucureşti.


Conduși de Miron Cozma, la rându-i îndrumat de „civili”, ortacii au fost orientaţi spre punctele în care erau cei mai mulţi manifestanţi, dar și spre sediile partidelor istorice pe care le-au devastat.

În 15 iunie, minerii au fost adunaţi la Romexpo ca să asiste la un discurs al preşedintelui de atunci, Ion Iliescu, care le-a mulțumit pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Minerii au fost conduși la gară și trimiși înapoi în Valea Jiului. La mineriadă, şase oameni au fost ucişi şi peste 700 răniţi.

Ancheta în dosarul Mineriadei a început abia în 1997, la presiunea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor. Cercetările au fost întrerupte, reluate în 2004 și încheiate prin mai multe rezoluții NUP acordate în 2008 și 2009.

În dosarul mineriadei din iunie 1990 sunt peste 20 de învinuiţi, printre care ministrul de interne de la acea vreme, Mihai Chiţac, directorul SRI Virgil Măgureanu şi ministrul apărării Victor Atanasie Stănculescu. În 2009, cel care a aprobat venirea minerilor în Capitală, fostul preşedinte Ion Iliescu, a fost scos definitiv de sub urmărire penală în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: