Papa Francisc a început vineri o vizită în Turcia, ţară în care 99% dintre locuitori sunt musulmani, iar moştenirea creştin-biznatină este din ce în ce mai puţin vizibilă.
Este o vizită plină de semnificaţii, întrucât Turcia este locul de întâlnire a mai multor religii şi culturi, locul perfect lansării mesajului lui spre dialog interreligios. Turcia este puntea între Europa creştină şi Orientul Mijlociu musulman.
Papa Francisc a îndemnat, la debutul vizitei sale în Turcia, la dialog între religii pentru a contrcara fanatismul şi fundamentalismul. Într-un discurs rostit în Ankara, Suveranul Pontif a vorbit şi despre nevoia de relansare a procesului de pace din Orientul Apropiat, afirmând că regiunea „a fost pentru prea mult timp teatrul unor războaie fratricide”.
„Dialogul interreligios şi intercultural poate ajuta la atingerea unor obiective urgente, poate duce la eliminarea oricăror forme de fundamentalism şi fanatism şi terorism care aduc atingere demnităţii oamenilor şi exploatează religia”, a spus papa.
În plus, liderul Bisericii Catolice a îndemnat la mai mult sprijin pentru refugiaţii din Siria şi Irak. Turcia găzduieşte în prezent 1,6 milioane de refugiaţi, în sudul ţării, după ce Statul Islamic şi-a extins controlul asupra unor porţiuni consistente din cele două ţări.
La rândul său, preşedintele Recep Tayyip Erdogan (foto) crede că vizita papei „este un pas foarte important şi crucial care duce la creşterea speranţelor de pace în regiune”.
O vizită de trei zile, cu gesturi simbolice
Papa Francisc este primul oaspete străin al controversatului nou palat prezidenţial din Ankara, care are nu mai puţin de o mie de camere.
Potrivit presei turce, Suveranul Pontif, cunoscut pentru modul său modest de viaţă, a solicitat „o maşină modestă” pentru vizita sa. Şi s-a deplasat de la aeroport cu un automobil Volkswagen.
Sâmbătă, papa se va afla la Istanbul, unde va vizita Moscheea Albastră. În plus, se va întâlni cu patriarhul Constantinopolului, Bartholomeu I, cei doi lideri religioşi urmând să semneze o declaraţie comună menită să înlăture diferendele dintre creştinii ortodocşi şi catolici.