marți

18 iunie, 2024

1 martie, 2017

Liderii instituțiilor europene sunt prezențe obișnuite la Vatican

Șefi de state și de guverne din UE doresc să îl întâlnească pe Papa Francisc pe data de 24 martie, o zi înaintea summit-ului la care sunt așteptați să creioneze viitorul Uniunii după Brexit, anunță Euractiv, care citează surse diplomatice.

Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma, liderii UE se întâlnesc în capitala Italiei, pe 25 martie, cu speranța creării unei viziuni pozitive asupra unei Uniuni aflată în fața unor multiple provocări. Cu o zi înainte, toti îl vor întâlni pe Papa Francisc la Vatican.

Premierul maltez Joseph Muscat a afirmat luni că este posibilă o întâlnire cu Papa. ”Sunt convins că Papa este singurul lider mondial care, având în vedere circumstanțele actuale, deține abilitatea și viziunea să spună lucruri care transced mesajele previzibile și banale pe care toți le vehiculăm ca politicieni”, a afirmat premierul Muscat, care a încheiat, zâmbind: ”Asta v-o spune un socialist”.


Declarațiile premierului maltez sunt conținute de discursul rostit la Valetta, la un forum despre relațiile de vecinătate ale UE, organizat de Institutul Jacques Delors (JDI).

Surse diplomatice au declarat Euractiv că ideea ca liderii UE să se întâlnească ”in corpore” cu Papa Francisc este vehiculată de ceva vreme, iar reacțiile primite au fost pozitive.

Papa Francisc a vorbit în Parlamentul European în noiembrie 2014, cerând Europei să se preocupe de crearea de locuri de muncă și să nu îngăduie birocrației din instituțiile sale să ucidă idealurile pe care s-a edificat Europa modernă.

Papa Francisc a primit Premiul Charlemagne pe data de 6 mai 2016, premiu care se acordă persoanelor percepute ca susținând cauza unificării europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: