marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iulie, 2020

Papa Francisc, anunță Reuters, s-a declarat duminică îndurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee.

”Gândurile mele se îndreaptă spre Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia şi sunt foarte îndurerat”, a spus suveranul pontif în timpul discursului săptămânal de binecuvântare din Piaţa Sf. Petru, din Roma.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri că primele rugăciuni vor avea loc la Hagia Sofia la data de 24 iulie, după ce monumentului i-a fost revocat statutul de muzeu și ”redeschis” pentru rugăciuni musulmane.


Tayyip Erdogan a declarat că Hagia Sofia, cu o vechime de aproape 1.500 de ani, fostă catedrală creştină, va rămâne deschisă creştinilor şi străinilor, dar a precizat că Turcia şi-a exercitat dreptul de suveranitate transformând-o în moschee şi va interpreta criticile aduse acestei mişcări drept un atac la independenţa ţării.

(Citiți și: ”Provocare Turcia-Occident: Ankara a anulat statutul de muzeu al Sf. Sofia – Erdogan anunță transformarea în moschee”)

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a solicitat lui Erdogan să revină asupra deciziei, pe care patriarhul Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, a numit-o dezamăgitoare.

Grecia a condamnat decizia, ”cu cea mai mare fermitate”, după cum a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a anunţat că statutul Hagiei Sofia va fi revăzut de Comitetul Patrimoniului Mondial, adăugând că decizia Turciei ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra valorii universale a acesteia ca sit de o importanţă ce transcende graniţele şi generaţiile.


Sfânta Sofia este înscrisă pe Lista patrimoniului mondial al umanităţii în calitate de muzeu.

SUA s-au declarat vineri ”dezamăgite” de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul în cel de moschee, cerând autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este  una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: