duminică

21 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2021

 

Excedentul de cont curent al Germaniei a scăzut în 2020 pentru a cincilea an consecutiv și astfel China a depăşit cea mai mare economie europeană la acest capitol.

Ca urmare a exporturilor legate de pandemie, China a înregistrat cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, spune o notă publicată vineri de Institutul de cercetare economică Ifo.


În timp ce excedentul de cont curent al Germaniei a scăzut cu 13 miliarde de dolari până la 261 miliarde de dolari în 2020 (sau 228 miliarde de euro, 6,9% din PIB, de la 7,1% din PIB în 2019), cel al Chinei a ajuns la 310 miliarde de dolari (2,1% din PIB), după o creștere cu 170 miliarde de dolari.

Exportatorii chinezi au profitat în mod excepțional de cererea de produse legate de pandemie. Au vândut mai multe echipamente electronice, inclusiv computerele pentru că s-a lucrat mai mult de acasă în toată lumea. Și exporturile echipamente medicale și de măști au crescut mult”, spune Ifo.

Excedentul de cont curent al Germaniei depăşeşte pragul de 6% din 2011 și a atins nivelul record de 8,6% în 2015, potrivit Reuters.

Pe locul trei în lume se află excedentul de cont curent al Japoniei, cu 158 miliarde de dolari în 2020 (3,2% din PIB), potrivit datelor Ifo.


În schimb, SUA, despre care Ifo spune este „în mod tradițional țara cu cel mai mare deficit de cont curent”, și l-a adâncit cu 155 de miliarde de dolari, până la 635 miliarde USD (3,1% din PIB).

În afară de faptul că exporturile americande de bunuri au scăzut cu peste 40 de miliarde de dolari, s-a redus și surplusul la exporturl de servicii, cu 55 de miliarde de dolari, mai ales din cauza prăbușirii turismului.

Și câștigurile americane de pe urma activelor externe au scăzut cu 50 de miliarde de dolari.

Urmează Marea Britanie cu un deficit de 91 miliarde de dolari și de Franța cu 64 de miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: