joi

18 iulie, 2024

8 februarie, 2022

Programul Alimentar Mondial ONU atenționează marți că 13 milioane de oameni din Kenya, Somalia şi Etiopia se confruntă cu o foamete gravă, scrie AFP citată de Agerpres.

Cornul Africii nu a mai beneficiat de un sezon ploios corespunzător de trei ani, iar regiunea trece prin cea mai puternică secetă de după 1981, a precizat agenţia ONU.

Seceta a distrus culturile şi provoacă o mortalitate „anormal” de ridicată în rândul animalelor, obligând familiile din mediul rural care trăiesc din creşterea animalelor şi din agricultură să îşi abandoneze gospodăriile.


Sursele de apă şi păşunile sunt puţine, iar previziunile sub medie privind precipitaţiile pentru lunile viitoare nu fac decât să agraveze situaţia, a declarat Michael Dunford, director regional al PAM pentru Africa de Est.

„Recoltele sunt distruse, animalele mor, iar foametea creşte, în contextul în care perioadele secetoase recurente afectează Cornul Africii”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

„Situaţia cere o acţiune umanitară imediată” pentru a evita repetarea unei crize ca cea din Somalia din 2011, când 250.000 de persoane au murit de foame în timpul unei secete prelungite.

Ajutorul alimentar este distribuit de-a lungul unei fâşii aride din Kenya, Etiopia şi Somalia, unde rata malnutriţiei este ridicată şi unde circa 13 milioane de persoane riscă să sufere de foame în primul trimestru din acest an.


Aproximativ 5,7 milioane de persoane au nevoie de un ajutor alimentar în sudul şi sud-estul Etiopiei, unde o jumătate de milion de copii şi mame suferă de malnutriţie.

În Somalia, numărul persoanelor clasate ca suferind de foame gravă ar urma să crească de la 3,5 milioane la 4,6 milioane până în mai, dacă nu sunt luate măsuri urgente.

În sud-estul şi nordul Kenyiei, unde a fost declarată stare de urgenţă din cauza secetei în septembrie, alte 2,8 milioane de persoane au nevoie de ajutor.

Conform PAM, 327 de milioane de dolari sunt necesari pentru a acoperi nevoile imediate în cursul următoarelor şase luni şi pentru a ajuta comunităţile rurale să devină mai rezistente în faţa şocurilor climatice recurente.

În 2011, absenţa ploilor a dus la cel mai secetos an de după 1951 în regiunile aride din Kenya, Somalia, Etiopia, Djibouti şi Uganda.

Deşi este continentul care contribuie cel mai puţin la încălzirea planetei, Africa plăteşte cel mai mare preţ.

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: