miercuri

10 aprilie, 2024

7 mai, 2021

Primăria Sfântu Gheorghe va cumpăra fosta fabrică din localitate ce producea țigări, datând din 1900, și o va transforma într-un ”Palat al minunilor” similar celui existent în Budapesta.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că imobilul va fi reabilitat şi introdus în circuitul public, o parte urmând să fie destinat copiilor şi tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi pentru petrecerea timpului liber.

Palatul Miracolelor din Budapesta este un loc dedicat științei, unde adulți și copii pot face experimente și înțelege în manieră interactivă cum funcționează legile fizicii, o serie de fenomene naturale și iluzii optice.


Contractul de vânzare-cumpărare, în valoarea de aproape cinci milioane de euro, va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna viitoare, autorităţile locale exercitându-şi astfel dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar, scrie Agerpres.

Vicepremierul Kelemen Hunor, prezent la conferinţa de presă, a declarat că fosta Fabrică de Ţigarete, construită la începutul anilor 1900, este monument istoric şi a apreciat efortul autorităţilor locale de a salva această clădire de patrimoniu.

„Mă bucur că municipiul Sfântu Gheorghe face un efort bugetar şi reuşeşte să cumpere această clădire sau acest complex de clădiri, fiindcă astfel va intra în circuitul public, nu se va demola, nu se vor construi aici nişte blocuri de locuinţe. E nevoie şi de cartiere de locuinţe, dar nu în centrul oraşelor şi după renovare, după un proiect care urmează să fie pus pe hârtie, va intra în circuitul public pentru copii, pentru tineri, pentru scopuri culturale, educative”, a declarat Kelemen Hunor.

Autorităţile locale au achiziţionat în ultimii 15 ani mai multe imobile şi terenuri aflate în stare de degradare și le-a oferit o nouă destinație – fostul IAS de la Câmpu Frumos, în locul căruia a fost construit Parcul Industrial, Casa Bene – unde a fost amenajat Muzeul Cinegetic, fostul sediu al Băncii Naţionale Române – unde va fi înfiinţat Centrul de Inovare şi Start-up Design Bank, fostul hotel Bodoc din centrul oraşului – care va fi demolat şi în locul căruia va fi construit un centru cultural şi de tineret, precum şi fosta clădire a Romtelecom – unde a fost mutată Administraţia Financiară.


De asemenea, autorităţile locale doresc să intre în posesia Casei de Cultură a Sindicatelor şi a sediului Poştei Române, două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare.

Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au produs zeci de ani „legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: