Sistemul rapid de alertă european a notificat ANSVSA că a fost identificat un aditiv contaminat cu oxid de etilenă, potențial cancerigen folosit în producerea pâinii.
Pâinea este un aliment de bază produs prin coacerea aluatului obținut din făină amestecată cu apă și drojdie, adăugându-se de la caz la caz diferiți ingredienți în funcție de categoria pâinii obținute.
Mihai Ponea, ANSVSA: E vorba de o alertă datorită identificării în drojdia lichidă a oxidului de etilenă. Această drojdie lichidă a fost introdusă în compoziția pâinii. Drojdia provine din alt stat membru, iar ca urmare a analizei de risc s-a constatat că au fost fabricate și comercializate 14 loturi de pâine, în toate lanțurile de supermarketuri din România. Din cele 40.000 de bucăți care au ajuns în acest supermarket, 10.000 au fost vândute, restul au fost retrase înainte de a ajunge la raft.
Potrivit ANSVSA, nu există un risc pentru sănătate, dar hipermarketul le-a solicitat deja clienților care au cumpărat produsele să le distrugă sau să le returneze.