marți

16 iulie, 2024

12 aprilie, 2018

Un număr de 24 de state membre au semnat marți un pact de colaborare pentru a stabili o „abordare europeană” a Inteligenței Artificiale (AI), în încercarea de a concura cu giganții tech americani și asiatici.

Miniștrii din cele 24 de state au semnat marți o declarație prin care se angajează să ia în considerare investiții publice dedicate cercetării în domeniul AI, fără însă a preciza o sumă specifică. De asemenea, acordul prevede modernizarea politicilor naționale, ca parte a unui efort comun de dezvoltare a cercetării pe scară largă a AI.


România, Cipru, Grecia și Croația sunt singurele care au rămas în afara acordului, iar un oficial UE susține că acestea nu s-au opus inițiativei, dar nu au obținut aprobarea oficială pentru semnare.

Declarația a fost asumată și de Norvegia.

În afară de modificarea legislațiilor naționale și de asumarea alocării de fonduri publice,  miniștrii s-au angajat să creeze centre paneuropene de cercetare a AI.

De asemenea, declarația semnată marți precizează că oamenii trebuie să rămână în centrul dezvoltării și tuturor deciziilor privind AI, precum și prevenirea creării și utilizării dăunătoare a aplicațiilor AI.


Datele arată că investițiile UE în AI sunt mult în urma SUA și Chinei, țările care domină la nivel global acest domeniu:

Politicienii europeni încearcă să-și intensifice eforturile pentru a impulsiona domeniul AI, alocând fonduri publice și stimulând companiile să investească în robotică și aplicații medicale care procesează cantități uriașe de date, scrie EurActiv.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat luna trecută intenția Franței de a investi în cercetarea AI 1,5 miliarde de euro, bani publici, pe o perdioadă de cinci ani.

În Germania, noul guvern a prevăzut în acordul pentru formarea coaliției înființarea unui centru național de cercetare și a unui centru comun cu Franța.

Comisarul european responsabil pentru economia și societatea digitale, Mariya Gabriel, va prezenta pe 25 aprilie strategia UE pentru AI.

Ea a declarat marți că efortul statelor UE de a-și coordona politicile naționale în domeniu nu este subminată de competiția lor pentru atragerea unor companii multinaționale de profil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: