miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2020

Planul Comisiei Europene de relansare economică urmează să fie discutat și adoptat în cadrul Consiliul European, cel mai târziu în luna iulie. Planul are mari șanse să fie adoptat, în primul rând pentru că reprezintă un rezonabil compromis al opiniilor divergente exprimate anterior de statele din nordul și din sudul Europei.

În al doilea rând, trebuie menționat faptul că multe dintre mecanismele Planului de salvare au fost propuse și sunt susținute de PPE, cel mai mare și mai influent grup politic la nivel european, familie politică din care fac parte președintele Comisiei, 11 șefi de state și de guverne UE, 10 membri ai Comisiei Europene.
PPE deține și cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Din această poziție, grupul PPE a avut în permanență inițiative în această perioadă de lupta împotriva coronavirus:


În martie, grupul din Parlamentul European a înaintat Comisiei Europene o listă de propuneri de măsuri împotriva răspândirii coronavirus și pentru combaterea efectelor pandemiei. Între propuneri: readucerea producției de medicamente în Europa și finanțarea cercetării pentru vaccinare și posibilul tratament împotriva coronavirus.

Tot în luna martie, Grupul PPE din Parlamentul European a sprijinit procedura de urgență pentru votul de adoptare rapidă a legislației ce a permis măsuri active de contracarare a consecințelor socio-economice provocate de pandemie.

În luna aprilie, PPE a adoptat un Pact european de solidaritate, constând în măsuri imediate de combatere a virusului și de mobilizare a tuturor instrumentelor financiare disponibile, ce însumează peste 1 trilion de euro disponibili pentru relansarea economiei europene.

Între propuneri: transformarea Mecanismului European pentru Protecție Civilă într-o Forță de Protecție Civilă Europeană, crearea de rezerve strategice de materiale și bunuri sanitare și creșterea capacității de cercetare și inovare.


În luna mai, PPE a solicitat Comisiei Europene să aibe în vedere unificarea la nivel european a normelor privind controalele de sănătate, redeschiderea nediscriminatorie a frontierelor interne în Europa și măsuri specifice pentru a ajuta masiv industria turistică după pandemie.

Grupul PPE a avertizat, de asemenea, în legătură cu inutilitatea prelungirii restricțiilor de călătorie la frontierele interne.

Planul Comisiei Europene, prezentat de președintele Ursula von der Leyen în Parlamentul European, conține toate principiile promovate de PPE și finanțează acțiunile solicitate.

La nivel de principiu, investițiile susținute de UE vor fi canalizate printr-o varietate consistentă de instrumente, grupate sub trei piloni:

  • Sprijin acordat statelor membre pentru recuperare și ieșire consolidată din criză
  • Relansarea economiei și sprijinirea investițiilor private
  • Lecțiile învățate în urma crizei și abordarea provocărilor strategice ale Europei
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cele mai importante mecanisme ale acestora:

  • Facilitatea europeană de recuperare și reziliență. Buget total: 560 miliarde euro, 310 granturi, 250 credite.
  • REACT-EU. Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile europene. Buget: 55 de miliarde euro, fonduri suplimentare alocate la rectificare politicii de coeziune în perioada 2020-2022.
  • Sprijinirea tranziției verzi către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Buget: 55 miliarde euroA. Mecanism pentru investiții strategice. Buget: 15,3 miliarde euro. Garanții bugetare UE pentru finanțarea proiectelor de investiții prin intermediul Grupului BEI și al băncilor naționale.
  • Instrument de sprijin pentru solvabilitate. Buget: 31 miliarde.
  • EU4Health. Buget de 9,4 miliarde euro
  • rescEU. Buget: 3,1 miliarde euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: