OUG adoptată de guvern la sfârşitul săptămânii trecute, document ce prevede o serie de majorări însemnate de taxe pentru sectorul bancar, energetic şi telecom, precum şi o modificare fundamentală a modului de funcţionare al Pilonului II de pensii, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.
Forma finală a ordonanţei aduce o serie de modificări faţă de documentul publicat anterior de Guvern.
Printre cele mai importante măsuri introduse se numără platonarea preţului la gaze şi la energia electrică pentru următorii trei ani, pentru toţi consumatorii casnici, dar şi pentru consumatorii industriali. Măsura va avea un impact bugetar negativ, de 1,5-2 miliarde de lei, a explicat vineri Darius Vâlcov, consilierul premierului, adăugând că acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. În varianta anterioară a OUG, această taxă era de 3% din cifra de afaceri.
„Guvernul României a decis astăzi plafonarea preţului la gaze şi la energie electrică pentru următorii trei ani de zile pentru toţi consumatorii casnici. De asemenea, trebuie să ştiţi că şi pentru consumatorii industriali acest nivel va fi plafonat, pentru următorii trei ani de zile, acesta va fi însă un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare. Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 – 2 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa, din cauza dividendelor care vor fi reduse”, a spus Darius Vâlcov, potrivit news.ro.
Totodată, companiile din industria telecomunicaţiilor vor datora o taxă de 3% din cifra de afaceri către ANCOM, care ar urma să folosească banii pentru „digitalizarea aparatului administrativ de stat”, potrivit declaraţiilor consilierului.
Guvernul a mai decis majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc la 2% din cifra de afaceri.
În ceea ce priveşte „taxa pe lăcomie”, aceasta se va aplica asupra activelor băncilor în situaţia în care ROBOR va depăşi 2%.
„De asemenea, un punct foarte important şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%”, a precizat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
OUG mai prevedere înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii pentru proiectele comunităţilor locale şi ale universităţilor, prin care se vor putea finanţa poriecte în educaţie, sănătate, dezvoltare locală, infrastructură. Bugetul este de aproximativ 10 miliarde de euro, fiind gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
Modificări importante la Pilonul II
Varianta finală a OUG precizează, cu privire la posibilitatea retragerii din fondul de pensii private: „O persoană participantă la un fond de pensii poate opta pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului de pensie privată”.
Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond:
- 5% din valoarea contribuţiilor, dacă acesta este sub 100 de milioane de euro;
- 7% din valoarea contribuţiilor, dacă acesta este între 100 şi 500 de milioane de euro;
- 10% din valoarea contribuţiilor, dacă acesta este peste 500 de milioane de euro.
Comisionul de administrare se constituie prin:
a) deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totală ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Naţională de Pensii Publice.
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel:
- 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;
- 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este până la un punct procentual peste rata inflaţiei;
- 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este până la două puncte procentuale peste rata inflaţiei;
- 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este până la trei puncte procentuale peste rata inflaţiei;
- 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este până la patru puncte procentuale peste rata inflaţiei;
- 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste patru puncte procentuale peste rata inflaţiei;
Alte măsuri:
- de la 1 septembrie 2019, punctul de pensie se va majora de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.
- Vouchere din sectorul bugetar se vor acorda şi în 2019, suma fiind de 1.450 de lei.
- Calendarul de creştere a salariilor cadrelor didactice a fost devansat din 2022 la 1 septembrie 2020.
- Salariul minim brut din construcţii va fi de 3.000 de lei, companii şi angajaţii fiind scutite de la plata unor contribuţii.