joi

8 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2023

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență care reglementează procedura de înmatriculare și radiere online a autovehiculelor. Măsura, cu impact puternic de reducere a birocrației, nu are însă un termen clar de operaționalizare a procedurilor.

Cum se va proceda

Potrivit prevederilor OUG, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din MAI va dezvolta o platformă informatică, care se va interconecta cu alte sisteme informatice ale altor autorități pentru schimb de date.

Platforma IT va permite cetățenilor să încheie online actele juridice translative de proprietate asupra vehiculelor, să declare la organul fiscal competent dobândirea/înstrăinarea vehiculelor, precum și înmatricularea/radierea din circulație a acestora.

Ordonanța elimină și obligația autorității de înmatriculare de a înscrie datele despre proprietar în Cartea de identitate a vehiculului, creând astfel premisele efectuării operațiunilor din domeniul înmatriculării vehiculelor integral online, fără a fi necesară depunerea acestui document în original.

Procesul elimină hârtia, nu și munca funcționarilor

Cum accesul la digitalizare presupune un efort al contribuabilului român, accesul la platformă se face după clasica metodă românească: un drum al celui interesat la serviciul de permise, pentru verificarea identității și primirea de credențiale – user și parolă.

Nici prelucrarea datelor nu este automată, cererile vor fi analizate de lucrători din cadrul autorității competente de înmatriculare, în vederea aprobării efectuării operațiunii solicitate.

Ulterior efectuării formalităților, informațiile necesare declarării/radierii în/din evidențele organului fiscal competent (documentul de înstrăinare dobândire, datele de identificare a solicitantului, datele de identificare a vehiculului, caracteristicile tehnice ale acestuia precum și data efectuării operațiunii) vor fi automat transmise acestuia, prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor/ANAF, denumit PatrimVen.


***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: