Guvernul a adoptat, joi, un proiect de ordonanță de urgență ce le permite și angajatelor din învățământ să se pensioneze, la cerere, la 65 de ani, în loc de 63, vârsta standard pentru femei, în acest moment.
Măsura a fost luată întrucât o decizie CCR din 2018 a declarat neconstituțională vârsta diferențiată de pensionare, în cazul bărbaților și femeilor, adică o discriminare în funcție de gen.
Autoritățile au modificat Codul Muncii, pentru ca femeile să rămână și ele active până la 65 de ani, dacă doresc.
Din greșeală, au fost omise însă angajatele din sistemul de învățământ, eroare remediată joi de Cabinetul Ludovic Orban.
„Este o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii educației în vederea armonizării acestei legi cu Codul Muncii și pentru implementarea unei decizii a Curții Constituționale în ceea ce privește vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituțiile de învățământ. A fost o lacună a legislației trecute în ceea ce privește vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opțional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, așa cum este permis în Codul Muncii și pentru celelalte categorii de profesii. Era o expecție, CCR a decis că este neconsituțional și prin urmare Guvernul a adoptat acestă ordonanță pentru a transpune decizia Curții”, a explicat șeful Cancelariei Guvernului Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern de joi.