vineri

19 aprilie, 2024

6 mai, 2022

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei în T1 2022, deși veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, ajungând la 147 milioane lei, scrie News.ro.

”OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2022. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei în primul trimestru al anului 2022, influenţată predominant de costurile de risc”, anunţă banca.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2022 a atins 35 milioane lei, o valoare de câteva ori mai mare decât cea din primul trimestru al anului trecut, dar cu 4% mai mică decât T4 2021, datorită creşterii costurilor administrative, creştere impactată în principal de plata anuală a contribuţiilor la fondul de garantare a depozitelor şi la fondul de rezoluţie, înregistrate integral în primul trimestru. În termeni comparabili (eliminând aceste contribuţii) profitul operational a crescut în T1 2022 cu peste 70% faţă de T4 2021.


Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, cea mai mare parte a creşterii costurilor a survenit în urma implementării strategiei de creştere Apollo, lansată în 2019, şi a dezvoltărilor şi investiţiilor realizate în cursul anului trecut. La acestea se adaugă majorarea cheltuielilor cu personalul, ca urmare a creşterii cu 3% a numărului mediu de angajaţi şi a creşterilor salariale. Contribuţia la fondul de rezoluţie s-a majorat într-un ritm rapid, cu 7 milioane lei faţă de anul trecut.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, ajungând la un total de 147 milioane lei. Dinamica trimestrială a beneficiat de o creştere viguroasă a volumelor de credite performante (+4% faţă de trimestrul anterior) şi de îmbunătăţirea cu 19 bps a marjei nete de dobândă. Rata dobânzii interbancare la trei luni, principalul reper pentru creditele corporate, a rămas pe o traiectorie în creştere, astfel încât dobânda medie la portofoliul de credite corporate a crescut şi mai.

În primul trimestru, costul total al riscului a fost de 58 milioane lei. Categoria provizioane pentru alte riscuri, în sumă de 33 milioane lei in T1 2022, a fost influenţată de constituirea unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional, în sumă de 28 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 22% în primul trimestru din 2022, fiind susţinut în primul rând de creditele corporate, în timp ce creditele ipotecare şi de nevoi personale au crescut cu + 6%, respectiv cu +12%.


Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2021.  

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 88,6 miliarde forinţi (1,203 miliarde lei) în timp de pierderea contabilă a fost de -33,4 miliarde forinţi (-454 milioane lei).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: