sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2021

Grupul elen OTE a emis o indicație privind prețul la care ar cumpăra pachetul de 30% deținut de Telekom Romania Communications (TKR, fosta Romtelecom) la Telekom Romania Mobile Communications (TKRM, fosta Cosmote).

Fără vânzarea acestui pachet nu poate fi finalizată tranzacția prin care Orange România cumpără pachetul de 54% din acțiunile Telekom România, potrivit condiției puse de Comisia Europeană.

OTE spune că, „pe baza prognozelor curente, prețul estimat de achiziție (a pachetului de 30% deținut de TKR la TKRM)  este de aproximativ 59,5 milioane de euro și va fi finalizat odată cu datoria netă și fondul de rulment. Prețul final de cumpărare va fi luat în considerare pentru distribuirea veniturilor reziduale din vânzarea TKR, pe parcursul anului”, potrivit raportului OTE privind rezultatele sale pe Trimestrul 2 / 2021.


Pachetul majoritar de acțiuni al Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este deținut în prezent de OTE, iar statul român are 45,99% din acțiuni.

OTE are și restul de 70% din acțiunile Telekom Romania Mobile Communications .

Francezii sunt interesați de diviziile de telefonie fixă și de televiziune prin cablu ale TKR, pentru a-și completa portofoliul de afaceri, astfel că vânzarea pachetului la TKRM mai trebuie să treacă doar de negocierile finale privind prețul.

Comisia Europeană a considerat că vânzarea TKR ar pune în pericol competiția, căci Orange România, într-o configurație care să inclusă și telefonia mobilă, ar putea beneficia fie și indirect de o cotă în plus pe piața telecomunicațiilor mobile din România.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia a apreciat că, dacă Orange România ar deține și 30% din Telekom România Mobile Communications (TKRM), ar fi fost mai puțin interesată să concureze cu aceasta, „ar fi avut acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic”.

Astfel că Orange România s-a angajat ca detaliiile tranzacției de preluare a Telekom România de la OTE să includă și vânzarea participației la TKRM , pentru care OTE a indicat acum un nivel de preț.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: