joi

25 aprilie, 2024

10 aprilie, 2020

Ordonanța militară nr. 8 adoptată joi seara prevede ca, pe perioada stării de urgență, să se suspende vânzarea/cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

Procedurile de vânzare/ cumpărare a companiilor energetice se vor  relua după încheierea stării de urgență, cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul anterior.

Se mai interzic  și exporturile de cereale  și de anumite produse agoalimentare.


Pe lista interdicțiilor se află exporturile de: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul cerealelor sau de panificație.

Articolul 8 al ordonanței permite, totuși, achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare „numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului”.

Alte prevederi

Sunt permise :

  • circulația pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.
  • circulația pescarilor profesioniști și a apicultorilor,  ca și comercializarea produselor lor, rezultate în urma activității  lor.
  • deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară.
    • Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol.
  • zborurile efectuate prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de origine și de destinație.
    • Ministerul Transporturilor va aviza orice transport aerian, chiar daca aeroporturile nu sunt în subordinea sa.

Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare:

  • lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.
  • persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale
  • Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Săcuieni, Urziceni și Petea.

Se interzice încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, pentru copii și adulți și pentru alte categorii vulnerabile.

Angajații acestor centre se izolează la locul de muncă sau în zone special amenajate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: