sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2013

Ordonanţa cu ultimele modificări la Codul Fiscal, care introduce, printre altele, plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pe chirii a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial.

Actul impune plata CASS-urilor pentru veniturile realizate din cedarea folosinţei bunurilor, chiar dacă acestea nu sunt singurele veniturile ale unei persoane.

Minimumul plătit lunar de o persoană este de 5,5% aplicat pe valoarea salariul minim brut pe economie, în cazul când acesta este singurul venit al persoanei respective.


Baza lunară de calcul a acestor contribuţii este „diferenţa dintre venitul şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut„, precizează Ordonanţa.

Pentru persoanele care au venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, baza lunară de calculare a contribuţiei este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe economie, dacă este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia. Şi în acest caz, „baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut„, se mai spune în ordonanţă.

Descarcă de AICI documentul integral cu noile modificări fiscale.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: