Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi-a exprimat, sâmbătă, speranţa că România va reuşi să achiziţioneze, printr-un efort financiar, cu banii existenţi, „încet, dar sigur”, avioane multirol americane F-16.
„Sperăm că vom putea, printr-un efort, cu banii pe care îi avem, încet, dar sigur, să putem să cumpărăm acele avioane pe care întreaga zonă NATO le are, F-16”, a spus Oiprea, citat de Mediafax.
El a arătat că a cerut în guvern un buget de 2,38% din PIB pentru 2012, însă a primit doar unul de avarie, care este puțin mai mare decât cel din anul 201.
”Am avut în ultima perioadă un buget de avarie, am cerut 2,38% din PIB, pe care România şi l-a asumat la intrarea în NATO, dar vedeţi care sunt posibilităţile României acum. E bine că a crescut puţin şi sunt convins că în momentul în care vom avea posibilitate economică vom primi bugetul de 2,38 la sută. Cu acest buget de avarie de până acum ne-am îndeplinit misiunile din ţară şi în teatrele de operaţii din străinătate. Avem nevoie de bani, de acel 2,38 la sută din PIB pentru Apărare, pentru a avea tehnică de luptă modernă”, a spus Oprea.
El a afirmat că bugetul Ministerului Apărării nu afectează securitatea naţională a României.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 21 septembrie, la TVR 1, referindu-se la achiziţia de avioane F16, că România nu are acum bani să angajeze asemenea contracte, dar că se caută soluţii de finanţare pe termen lung, care să nu afecteze bugetul României într-un mod brutal.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara, în 16 septembrie, că există varianta ca România să cumpere din SUA avioane F16 noi la acelaşi preţ cu cele în uz, arătând că ambasadorul american trebuie crezut când face afirmaţii publice.
Mark Gitenstein declarat, în 15 septembrie, că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională, astfel că ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin.
Potrrivit ambasadorului, România ar urma să cumpere avioanele împreună cu Bulgaria și Croația.