Opoziția a depus la Parlament, vineri, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este pentru a doua oară, de la preluarea mandatului de premier, când Viorica Dăncilă se va confrunta cu o astfel de procedură parlamentară.
Dacă moţiunea obţine 233 de voturi „pentru”, Guvernul va fi demis. Votul va fi secret, cu bile.
Moțiunea este semnată de 163 de parlamentari, de la PNL, USR, PMP și din grupul neafiliaților – o parte dintre aceștia membri ai partidului înființat de fostul premier Victor Ponta.
Celor din opoziție le-ar mai trebui cel puțin 70 de voturi pentru ca moțiunea să aibă șanse să treacă, drept care opoziția a purtat negocieri în ultimele zile cu diverși parlamentari PSD și ALDE, dar și cu cei de la minorități și cei neafiliați.
În ecuație, UDMR joacă un rol important. Liderul Kelemen Hunor a dat însă de înțeles că parlamentarii maghiari mai degrabă nu vor vota o astfel de moțiune, dar o decizie finală va fi luată cu o zi înainte ca moțiunea să fie supusă la vot. UDMR nu este convinsă de oportunitatea unui astfel de demers din cauza faptului că opoziția nu a venit cu o propunere de premier, nici cu un program de guvernare și nici cu un cabinet de miniștri alternativ.
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat recent că nu are emoții în legătură cu moțiunea, care oricum nu este oportună, în condițiile în care România se pregătește să preia la 1 ianuarie, pentru șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene.
Potrivit regulamentului Camerei Deputaților și al Senatului, un calendar probabil al moțiunii este: luni să fie citită în Parlament, iar miercuri sau joi să se dea votul final.