sâmbătă

18 mai, 2024

23 mai, 2016

Foto: www.ecomagazin.ro
Foto: www.ecomagazin.ro

Operatorii care dețin monopolul rețelelor de distribuție a energiei ar putea fi obligați să scoată la licitație administrarea unor segmente încredințate acum, prin externalizare, unor  firme afiliate, a declarat luni președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Este o idee mai veche a Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), care dorește ca aceste licitații să se aplice atât pentru rețelele de distribuție a energiei electrice, cât și pentru transportul gazelor naturale.

„Analizăm ideea prin care să putem obliga companiile de distribuție să subcontracteze prin licitație managementul acestor rețele, deci în felul acesta să avem concurență între diferiți operatori care pot gestiona acele rețele și în acest fel, prin concurență, să scadă prețul”, a spus Bogdan Chirițoiu, luni, citat de Agerpres.


Niculae Havrileț, președintele ANRE, explica la începutul lunii martie că beneficiarii concesionărilor pe 49 de ani externalizează , fără licitație, activități de operare a rețelei.

ANRE ar putea să refuze recunoașterea în tarife a investiţiilor făcute, dacă firmele nu dovedesc licitarea pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice – n.red.) a contractelor, a avertizat Nicular Havrileţ.

În momentul de față, ministerul Energiei ar fi pregătit modificările necesare pentru distribuția de energie electrică.

Două firme din grupul RCS & RDS au cerut în septembrie 2015 licențe pentru două proiecte pilot de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. ANRE nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie din zonă.


Cele două firme spuneau că vor contesta reglementările respective ale ANRE pentru că ele „contravin legii şi Constituţiei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: