vineri

21 iunie, 2024

11 iunie, 2024

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat luni propunerea SUA pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea de către Hamas a ostaticilor luați pe 7 octombrie 2023.

Rezoluția a fost aprobată la scurt timp după ce secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu lideri străini, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu, în încercarea de a obține sprijin pentru acordul de încetare a focului, relatează BBC.

Cu doar câteva ore înainte de votul de la ONU, Blinken a declarat că mesajul său către liderii din regiune a fost: „Dacă doriți o încetare a focului, faceți presiuni asupra Hamas să spună da”.


Rusia s-a abţinut de la votul de la ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei, care susţine un plan de încetare a focului în trei etape. Planul este cel pe care președintele Joe Biden la prezentat pe 31 mai, declarând că este o iniţiativă israeliană.

Hamas a salutat adoptarea rezoluţiei redactate de SUA şi a declarat într-un comunicat că este gata să coopereze cu mediatorii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a principiilor planului.

„Astăzi am votat pentru pace”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot, citată de Reuters.

Rezoluţia salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu ea şi „îndeamnă ambele părţi să implementeze pe deplin termenii acesteia, fără întârziere şi fără condiţii”.


Algeria, singurul membru arab al Consiliului de Securitate, a sprijinit rezoluţia deoarece „credem că poate reprezenta un pas înainte spre o încetare a focului imediată şi de durată”, a declarat în faţa Consiliului ambasadorul algerian la ONU, Amar Bendjama. „Oferă o licărire de speranţă palestinienilor”, a adăugat acesta. „Este timpul să oprim crimele”, a îndemnat diplomatul.

Rezoluţia intră, de asemenea, în detalii cu privire la propunere şi precizează că „dacă negocierile durează mai mult de şase săptămâni pentru prima fază, încetarea focului va continua atât timp cât negocierile continuă”.

De asemenea, propunerea conține, la final, și un plan major pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, care a fost în mare măsură distrusă în timpul războiului.

Ambasadoarea SUA la ONU, optimistă; cel chinez, neîncrezător

Ambasadoarea SUA Thomas-Greenfield a comentat că votul demonstrează mişcării Hamas că, în această privinţă, comunitatea internaţională este unită. „Unită în spatele unui acord care va salva vieţi şi va ajuta civilii palestinieni din Gaza să înceapă să reconstruiască şi să se vindece. Uniţi în spatele unui acord care va reuni ostaticii cu familiile lor, după opt luni de captivitate”, a spus ea.

În pofida votului favorabil acordat, China și-a exprimat îngrijorarea cu privire la text. Ambasadorul său la ONU a întrebat retoric dacă de data aceasta va fi diferit față de ceea ce s-a întâmplat după cele trei rezoluții anterioare ale Consiliului de Securitate privind conflictul, care nu au fost puse în aplicare, deși erau obligatorii din punct de vedere juridic.

În martie, Consiliul a cerut o încetare imediată a focului şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas.

De luni de zile, negociatori din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului. Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a războiului din Fâşia Gaza şi retragerea Israelului.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma atacului comis de militanţii săi la 7 octombrie 2023. Peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 au fost luate ostatice de către Hamas la 7 octombrie, potrivit unui bilanţ israelian. Se crede că mai mult de 100 de ostatici au rămas captivi în Gaza. Israelul a lansat un asalt aerian, terestru şi maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând peste 37.000 de palestinieni, potrivit Ministerul Sănătății din Gaza.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: