19 decembrie, 2017

Mii de vienezi au protestat luni, în timpul instalării noului Guvern, din care face parte și formațiunea extremistă FPO

Intrarea partidului de extremă dreapta în noua coaliţie de guvernare din Austria constituie o evoluţie periculoasă, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Zeid Ra’ad Al Hussein.

„Sunt foarte îngrijorat”, a spus el într-un interviu acordat AFP, trăgând un semnal de alarmă în legătură cu acest fenomen al „exploatării fricii” în Europa.

Decizia noului cancelar austriac Sebastian Kurz (31 de ani) de a se ralia unor poziţii de extremă dreapta – antiimigrație, în special – pentru a obține susținere electorală, marchează „o evoluţie periculoasă (…) în viaţa politică din Europa”.


„Sunt tulburat de ceea ce s-a întâmplat în Austria”, a declarat diplomatul, acuzându-l pe noul cancelar austriac de oportunism şi că reprezintă un exemplu periculos pentru alţi politicieni din Europa.

Înaltul Comisar a avertizat în privinţa „unui soi de etno-naţionalism” în Europa, care aduce aminte de perioada care a precedat Primul Război Mondial, și a atras atenția că există mai mulți responsabili politici europeni tentaţi „să exploateze teama ca mijloc de a ajunge la putere”.

Sebastian Kurz a devenit luni cancelar al Austriei şi cel mai tânăr lider politic ales în Europa, în urma unui acord între Partidul Popular (OVP, centru-dreapta, conservator), pe care-l conduce, şi Partidul Libertăţii (FPO, extremă-dreaptă).

Heinz-Christian Strache (48 ani), liderul FPO, spunea anul trecut despre cancelarul gemran Angela Merkel că este cea mai periculoasă femeie din Europa, din cauza politicii porților deschise și avertiza în privința islamizării Europei și a pericolului unui război din cauza imigrației.


Formațiunea de extremă dreapta a obținut portofoliul de la Interne (preluat de Herbert Kickl, cel care-i scria discursurile lui Joerg Haider), pe cele de la Apărare și cel de la Externe.

FPO a mai fost la guvernare, sub conducerea lui Haider, un neo-nazist declarat și admirator al politicilor de exterminare ale lui Adolf Hitler. Guvernul extremist venit la putere în 1999 a revoltat Europa și a dus la sancțiuni împotriva Austriei.

Haider a demisionat, în cele din urmă, pentru a da guvernului de atunci credibilitate și pentru ca Austria să scape de sancțiunile impuse de UE. În cele din urmă, s-a ajuns la alegeri anticipate, în 2002, iar formațiunea extremistă, redenumit „Spaima Europei”, a  suferit o înfrângere fără precedent, reușind să obțină puțin peste 10% din voturi, după ce în 1999 câștigase 26% din opțiunile electoratului.

Luni, în timpul instalării noului Guvern de la Viena, mii de oamnei au demonstrat în apropierea palatului prezidențial, cu pancarte și scandând: „Cabinetul Ororilor” și „Nu-i lăsați pe naziști în Guvern”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: