Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a denunţat miercuri „rasismul structural și endemic” din SUA şi „agresiunea fără precedent” a forțelor de ordine americane împotriva jurnaliștilor ce relatează din mijlocul protestelor ample ce au loc în SUA după uciderea lui George Floyd.
„Trebuie să fie auzite vocile care cer să se pună capăt uciderii afro-americanilor neînarmaţi. Trebuie să fie auzite vocile care cer încetarea violenţei poliţieneşti. Şi vocile celor care solicită eradicarea rasismului endemic şi structural ce afectează societatea americană„, a declarat Michelle Bachelet, citată într-un comunicat al ONU.
Michelle Bachelet sugerează în comunicat că răspunsul președintelui Donald Trump, care a amenințat cu trimiterea armatei pe străzi, împotriva protestatarilor, pentru a restabili „legea şi ordinea”, este greșit și nu poate detensiona situația din SUA:
În special în timpul unei crize, o ţară are nevoie ca liderii săi să condamne fără echivoc rasismul, ca ei să reflecteze asupra a ceea ce a provocat o furie extremă oamenilor, ca ei să asculte şi să tragă învăţăminte din situaţie şi să ia măsuri pentru a corecta cu adevărat inegalităţile.
Mesajul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului este transmis în contextul manifestațiilor a sute de mii de oameni care sfidează restricţiile de circulaţie instituite și acuză rasismul din SUA.
Mișcarea de protest a fost generată ca reacție la uciderea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani placat la sol cu faţa în jos până la asfixiere de către de un poliţist alb la Minneapolis.
„Atac fără precedent asupra jurnașiștilor”, într-o țară în care libertatea de exprimare și libertatea presei sunt principii fundamentale
Până acum, jurnaliștii care relatează de la aceste proteste au reclamat de incidente în care presa a fost vizată de agresiuni ale forțelor de ordine – atacuri cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc etc.
Bachelet s-a referit în mod special la aceste violențe împotriva jurnaliștilor, deși aceștia puteau fi identificați de la distanță, aveau legitimații vizibile. Cel puțin 200 de jurnaliști din toată lumea au fost atacați sau arestați în timp ce acopereau evenimentele din orașele americane.
„Ceea ce s-a întâmplat este un atac fără precent asupra jurnaliștilor,” a spus oficialul ONU, adăugând că unii dintre ei au fost agresați în timp ce transmiteau în direct.
„Este cu atât mai șocant, cu cât libertatea de exprimare și libertatea presei sunt principii fundamentale în SUA, centrale pentru identitatea țării,” a mai spus Înaltul Comisar ONU.
Reporterii trebuie să fie liberi să-și facă importanta muncă, fără să riște să fie agresați sau reprimați, a insistat Michelle Bachelet.
Un răspuns
Interesant curajul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet-critici dure la adresa administratiei americane desi ONU a fost amenintat, iar OMS a si patit-o, cu suspendarea finantarii din partea USA.