5 martie, 2020

Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a confirmat indirect informația potrivit căreia OMV și-a propus ca, până la vară, să decidă dacă mai investește sau nu în exploatarea zăcământului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, în condițiile incertitudinilor privind modificarea legii offshore și a OUG 114 / 2018.

„Termenul OMV este termenul OMV. Guvernul României nu modifică Legea offshore. Există un Parlament care poate să modifice o lege”, a declarat Virgil Popescu, joi, citat de Agerpres.

Ministrul Economiei s-a întîlnit, marţi, cu directorul general al OMV, Rainer Seele, care a venit în România pentru a evalua situaţia Neptun Deep.


Oficialul român fusese întrebat insistent de jurnaliști dacă este adevărat că OMV are termen vara acestui an pentru o decizie de investiţii în Marea Neagră.

Ministrul Economiei a negat că reprezentanţii OMV i-ar fi adus la cunoştinţă că vor să se retragă din proiectul Neptun Deep, el a răspuns: „Este exclus. Nu s-a vorbit aşa ceva la discuţii (…) Nu există ca un investitor să dea un termen unui guvern vizavi de aşa ceva. Nu s-a discutat”, a mai spus Virgil Popescu, în legătură cu termenul OMV.

Ministrul Economiei a confirmat, totuși, că „a fost şi o discuţie vizavi de Legea offshore. Punctul de vedere al meu şi al premierului este acelaşi: Legea offshore nu se modifică decât în Parlament, prin consens politic al tuturor grupurilor parlamentare. Până nu se obţine acest consens politic, nu putem modifica, vorbim de modificarea Legii offshore”

În februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, avertizase autoritățile române că, în cazul în care nu se schimbă Legea offshore, „când” va începe extracția gazelor din Marea Neagră se va transforma în „dacă”.


„Activitatea noastră este influenţată de piaţă şi de reglementări şi avem nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor, care este cerinţa-cheie pentru investiţiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020 (încă în vigoare, care a modificat OUG 114) şi declaraţiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuţi paşi concreţi în acest sens”, a spus Christina Verchere.

Între timp, nu numai că nu s-au făcut paşii concreţi solicitaţi de OMV, ci Senatul a adoptat un proiect de lege de respingere a OUG 1 / 2020.

OMV Petrom s-a asociat cu ExxonMobil în explorarea şi exploatarea zăcământului Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, dar compania americană a decis să iasă din asociere, invocând înăsprirea condițiilor fiscale și de operare considerate inacceptabile.

Guvernul susține intrarea Romgaz în proiect , iar OMV Petrom s-a arătat favorabilă unei noi asocieri, dar întârzierea clarificării condițiilor de investiție pune probleme de profitabilitate a proiectului, în condițiile tendinței de scădere a prețului gazelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: