OMV Petrom (SNP) este pregătită să investească mai multe miliarde de dolari în proiectul de exploatare a gazelor Neptun Deep din Marea Neagră, după ce noul guvern de la Bucureşti va fi ridicat, „la timp”, barierele impuse de reglementări, potrivit unei declarații a directorului general al companiei, Christina Verchere.
„Suntem pregătiţi să începem o investiţie de miliarde de euro la zăcământul Neptun , odată ce toate barierele sunt înlăturate”, a declarat Christina Verchere, pentru Reuters.
Christina Verchere a precizat că vor fi importante deciziile luate „la timp” pentru înlăturarea barierelor aflate în calea investiţiilor şi a reducerii riscurilor proiectului.
ExxonMobile, partenerul OMV Petrom, a luat decizia de a se retrage din investiția de la Marea Neagră și a invitat la discuții exploratorii pe investitorii interesați.
OMV Petrom și Exxon Mobile au spus că decizia finală de investiţie nu poate fi luată ca urmare a reglementărilor considerate inacceptabile impuse prin OUG 114 / 2018, care s-au adăugat celor din legea offshore.
În plus, gigantul american a plasat alte investiții înaintea proiectul românesc pe lista profitabilității.
(Citiți și: „ExxonMobil iese nu doar de la Marea Neagră, ci și din investițiile din Europa” )
Printre companiile interesate să cumpere participaţia Exxon se numără și Romgaz, dar numai pentru 15- 20% din proiect, în timp ce Exxon dorește să vândă întreaga participație de 50%.
„Pentru a dezvolta proiecte la scară mare, investitorii au nevoie, în primul rând, de un cadru economic viabil pentru proiect, cu stabilitate fiscală şi predictibilitate. (…) La fel și în cazul Neptun… reglementări, stabilitate fiscală şi condiţii competitive, o piaţă liberalizată şi dezvoltarea infrastructurii de gaze”, a mai spus Christina Verchere.
Noul guvern român s-a angajat să modifice legislaţia din domeniul energiei şi să deblocheze proiectelor de gaze din Marea Neagră. Premeierul Ludovic Orban a spus chiar că Guvernul său ar putea să-și asume răspunderea pentru o lege în acest scop. Guvernul ar risca, astfel, să fie demis de un Parlament în care nu beneficiază decât e o majoritate volatilă.
Rezervele de gaze din Marea Neagră sunt estimate între 42 – 84 miliarde de metri cubi și ar putea permite României să conteste rolul dominant al gigantului rus Gazprom în furnizarea de gaze în Europa Centrală şi ar ajuta statele din regiune dependente de importuri să-şi diversifice sursele de energie – comentează sursa citată.