sâmbătă

20 iulie, 2024

29 noiembrie, 2021

OMS a anunțat că testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron și că pentru testele antigen rapide se fac studii care să evalueze acuratețea lor, scrie Digi24.

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus care este dominantă în prezent şi care este considerată foarte contagioasă.

Cât despre simptomele infecţiei provocate de varianta Omicron, OMS anunță că deocamdată nimic nu sugerează că acestea ar fi diferite de cele ale variantei Delta, dar şi acest aspect mai trebuie investigat.


OMS a desemnat varianta B.1.1.529 ca fiind o variantă îngrijorătoare a coronavirusului, denumind-o Omicron, care are multe mutații ce pot avea un impact asupra modului în care se comportă, de la forma de răspândire până la eludarea răspunsului imunitar obținut prin vaccinare sau trecerea prin boală.

Nu este clar încă dacă Omicron este și mai transmisibil decât Delta, deși numărul de persoane testate pozitiv a crescut în zonele din Africa de Sud afectate de această variantă, dar sunt în curs de desfășurare studii epidemiologice pentru a înțelege dacă acest lucru se datorează Omicron sau altor factori.

Datele preliminare sugerează că există rate de spitalizare în creștere în Africa de Sud, dar acest lucru se poate datora creșterii numărului total de persoane infectate, mai degrabă decât unui rezultat al infecției specifice cu Omicron, arată OMS în comunicatul transmis duminică.

În prezent, nu există informații care să sugereze că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante.


Primele infecții raportate au fost în rândul studenților – persoane mai tinere, care tind să aibă o formă de boală mai ușoară – , dar pentru înțelegerea nivelului de gravitate al variantei Omicron mai este nevoie de câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Toate variantele de SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta, care este dominantă la nivel mondial, pot provoca boli grave sau decesul, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile și, prin urmare, prevenirea este întotdeauna esențială, subliniază OMS.

Corticosteroizii și substanțele care blochează receptorii coronavirusului vor fi în continuare eficiente pentru gestionarea pacienților cu Covid-19 sever. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a se vedea dacă acestea sunt la fel de eficiente, având în vedere modificările aduse unor părți ale virusului în varianta Omicron.

OMS cooperează cu un număr mare de cercetători din întreaga lume pentru a înțelege mai bine Omicron. Studiile în curs de desfășurare includ evaluări ale transmisibilității, gravitatea infecției (inclusiv simptomele), performanța vaccinurilor, acuratețea testelor de diagnosticare și eficacitatea tratamentelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: