duminică

21 aprilie, 2024

5 aprilie, 2017

UPDATE: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunţat miercuri că va dispune achiziţionarea în regim de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei.

Ele vor asigura necesarul pentru viitoarele două luni, urmând ca între timp să demareze și procedurile pentru dozele care să acopere întregul program național de vaccinare. 

****


Știrea inițială:

Directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab, a cerut luni României și Italiei să ia măsuri de urgență pentru a stopa extinderea epidemiei de rujeolă (pojar).

În țară, ultimele date ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) a fost epuizat de direcțiile județene din 10 județe, încă de la sfârșitul lunii februarie. În Ilfov nu mai există nici la medicii de familie.

„Le solicit tuturor țărilor în care sunt prezente endemii să ia urgent măsuri pentru oprirea transmiterii rujeolei pe teritoriul lor și tuturor țărilor care au reușit deja acest lucru să rămână în gardă și să mențină un nivel ridicat al imunizării (…)


Dacă ne gândim la progresul constant către eliminare (a acestei boli – n. red.) înregistrat în ultimii doi ani, creșterea numărului de îmbolnăviri de rujeolă în Europa este cu atât mai îngrijorătoare”, a declarat Zsuzsanna Jakab.

Referirile au fost făcute la România, în primul rând, și la Italia, două state care se confruntă cu o puternică epidemie de rujeolă, epidemie ce riscă să fie exportată.

Ambele țări au rate de imunizare mai mici de 95%, nivel considerat nimim necesar pentru a preveni apariția unor noi focare epidemice.

ECDC și-a actualizat alerta privind epidemia din România

Tot în urmă cu două zile, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a actualizat avertismentul privind situația din România, unde numărul cazurilor a depășit plafonul de 4.000.

Și în noua raportare a ECDC se precizează că mai este nevoie de date privind genotipul de virus rujeolic pentru a finaliza investigația epidemiologică și a stabili exact legătura dintre cazurile din România și celelalte țări europene.

“Ținând cont de dimensiunea și răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, spunea luna trecută ECDC.

Cazuri au mai fost raportate, în afară de România (cele mai numeroase) și Italia, în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Spania și Suedia.

În Islanda a apărut recent primul caz de rujeolă după 20 de ani, iar belgianii susțin că toate cazurile lor au legătură cu România.

La analiza OMS din octombrie 2016 privind situația din Regiunea Europa (cuprinde 53 de state), 24 de țări (dintre care 15 din UE) atinseseră deja obiectivul de eliminare a rujeolei, iar în alte 13 (9 fiind din UE), nu se mai înregistrase nici un caz în ultimii 1 – 3 ani.

Evoluția noilor focare din Uniunea, în special a celor din România, pune în pericol aceste progrese, atenționa și Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

10 județe au epuizat stocurile de vaccin

Epidemia din România s-a declanșat în februarie anul trecut și, potrivit ultimelor date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul morților a ajuns la 18 și au fost confirmate 4.025 de cazuri în 37 de judeţe.

Într-o analiză de anul trecut realizată de CNSCBT, se menționa că epidemia a fost declanșată de o tulpină de virus de import  (B3), diferită de tulpina endemică din România (D4).

Analiza menționează că focarele au fost identificate în comunități unde există familii care “călătoresc repetat în afara țării (ex. Italia) și migrează alternativ între județe învecinate: o parte din acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, altă parte, însă, din cauza deplasîrilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare”.

CNSCBT arată în ultima raportare a situație (de al sfârșitul lunii martie) că toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea pacienților nu au fost imunizați, cel mai afectate fiind județele din vestul țării.

Pentru a limita extinderea rujeolei, a fost lansată la nivel național o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani, numai că la sfârșitul lui februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai exista vaccin nici în cabinetele medicilor de familie. Și în celelalte județe există riscul ca stocurile să fie epuizate curând, conform situației preznetate de CNSCBT:

Printre județele rămase fără vaccinul ROR la direcțiile de sănătate se numără și Caraș-Severinul, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă – 854.

Celelalte județe: Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Botoşani şi Argeş.

Județele cu cele mai multe cazuri:

  • Caraș-Severin – 854
  • Timiș – 754
  • Arad – 714
  • Mureș – 3374
  • Mureș – 337
  • Dolj – 244
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: