OMS acuză unele ţări bogate că subminează sistemul COVAX de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

OMS acuză unele ţări bogate că subminează sistemul COVAX de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid

22 februarie, 2021

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acuzat luni ”unele ţări bogate că subminează” sistemul de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid, COVAX și abordează direct producătorii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Șeful OMS nu a nominalizat nicio țară.

„Unele ţări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei videoconferinţe cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.


Sistemul COVAX a fost creat pentru a încerca să împiedice ţările bogate să preia toate dozele de vaccinuri, care sunt încă fabricate într-o cantitate prea mică pentru a satisface cererea globală. COVAX include, de asemenea, un mecanism de finanţare cre ar trebui să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la vaccinuri.

Situația arată că primele distribuţii către ţările sărace nu vor avea loc până la sfârşitul lunii, în timp ce în multe ţări bogate campaniile de vaccinare au demarat de la sfârşitul anului 2020.

Răspunzând la o întrebare cu privire la angajamentele substanţiale luate de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Germania, de a creşte semnificativ contribuţia lor la COVAX, directorul general al OMS şi-a exprimat nemulţumirea: „A avea bani nu înseamnă nimic, dacă nu-i poţi folosi pentru a cumpăra vaccinuri”, a spus el.

„Şi putem livra vaccinuri ţărilor membre COVAX numai dacă ţările bogate cooperează respectând contractele încheiate în cadrul COVAX”, a insistat el, îndemnând acele ţări, pe care el nu le-a numit, „să se asigure că comportamentul lor nu subminează sistemul de distribuţie monitorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alianţa pentru vaccinuri (Gavi)”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a pledat, de asemenea, pentru distribuţia mai largă a vaccinurilor, din raţiuni morale, dar şi pentru că este în interesul tuturor să eradicăm rapid virusul, să prevenim ca variante, uneori mai periculoase, să nu continue să se răspândească peste tot. Însă, a recunoscut el, „guvernele au în primul rând o obligaţie faţă de populaţiile lor”.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr