Organizația Mondială a Sănătății a adoptat marți rezoluția Uniunii Europene privind investigarea răspunsului internațional la pandemia de coronavirus.
Dintre cele 194 de state membre ale OMS, inclusiv SUA, nimeni nu a avut obiecții cu privire la rezoluția inițiată de UE în numele a 100 de state, printre care Australia și Japonia.
Nimeni nu a luat cuvântul și rezoluția a fost declarată adoptată de către peședintele adunării, Keva Bain, în aplauzele celor prezenți.
Rezoluţia, redactată în Uniunea Europeană, vine în urma unei propuneri făcute de Australia pentru o cercetare asupra felului în care a gestionat China criza la începutul ei.
Această propunere s-a lovit de un răspuns furios al Beijing-ului care i-a acuzat pe australieni de „iresponsabilitate” şi de „perturbarea cooperării internaţionale în lupta împotriva pandemiei”.
Rezoluţia este prezentată luni la Geneva și nu se referă explicit la China, ci cere o evaluare „comprehensivă, imparţială şi independentă” a „gestionării crizei şi a răspunsului la pandemie coordonat de OMS”.
(Descărcați AICI rezoluția Covid-19 response)
Săptămâna trecută, ambasadorul chinez la Londra, Liu Xiaoming a declarat: „Suntem deschişi, suntem transparenţi, nu avem nimic de ascuns, nu avem nimic de care să ne temem. O investigaţie internaţională şi independentă este binevenită, dar ea trebui să fie organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”.
OMS a fost acuzată în repetate rânduri că a acționat în favoarea Chinei în deputul crizei provocate de coronavirus. SUA a luat recent decizia de a opri finanțarea OMS din acest motiv.