28 septembrie, 2016

comert-inetrnational-container-port-marfuriOrganizația Mondială a Comerțului (OMC) a redus cu peste o treime estimările privind creșterea comerțului mondial în 2016, de la 2,8% (cât prognoza în aprilie), la 1,7%, scrie Reuters.

Este prima dată în ultimii 15 ani când OMC apreciază că ritmul de creștere al comerțului internațional va fi mai lent decât cel al economiei mondiale, previzionat la 2,2%.

„Încetinirea dramatică a creșterii comerțului este serioasă și ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, în special pe fondul sporirii opiniilor anti-globalizare”, a declarat marți directorul general al OMC, Roberto Azevedo.


„Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va traduce în politici greșite care ar putea înrăutăți mult mai rău situația, nu numai din punctul de vedere al comerțului, ci și din perspectiva creării de locuri de muncă, a creșterii economice și dezvoltării”, a mai spus Roberto Azevedo, citat în arportul pe șase luni al OMC.

Datele din raport reflectă îngrijorarea că, după o lungă perioadă de creștere prin globalizare, guvernele încearcă să-și protejeze tot mai mult propriile industrii și să-și promoveze  producătorii interni în detrimentul competitorilor străini.

Deși toate guvernele neagă protecționismul, schimburile comerciale nu mai sunt peste creșterea economică, așa cum se întâmplă în mod obișnuit. Comerțul a crescut de 1,5 ori mai rapid decât produsul intern brut pe termen lung și de două ori mai repede atunci când globalizarea era în plină ascensiune, în anii ‘90.

Anul acesta, comerțul se va majora cu doar 80 la sută din creșterea economiei globale, ceea ce arată pentru prima dată după 2001 un trend opus globalizării.


Instituția a decis să revizuiască în scădere prognoza privind evoluția comerțului mondial din cauza încetinirii economiei și a comerțului în statele în curs de dezvoltare, cum ar fi China și Brazilia, în timp ce America de Nord este afectată de scăderea importurilor.

O analiză a FMI confirmă aceste date care îngrijorează – crește numărul barierelor comerciale implementate neoficial, iar ponderea produselor protejate de aceste bariere temporare a urcat la 2,5% anul acesta, de la 0,5% în 1990.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: