marți

25 iunie, 2024

21 septembrie, 2012

Câștigătorul licitației organizate vineri pentru pachetul majoritar de la Oltchim este Dan Diaconescu. Acesta și-a adjudecat cele 54,8% din acțiunile scoase la vânzare (pachetul deținut de Ministerul Economiei), licitând cu suma de 203 milioane lei (aproximativ 45 milioane de euro).

Ceilalți trei ofertanți, admiși  după selecția de joi la licitația organizată de OPSPI, au fost PCC (deja acționar minoritar la Oltchim) cu 13,44 milioane lei, Chimcomplex cu 18,81 milioane de lei și AISA Invest, care a oferit 30 de milioane de lei.

Combinatul de la Oltchim a fost considerat cea mai importanta investitie din perioada comunista si avea un rol cheie in dezvoltarea economica a ţării. Inaugurat in 1970, Combinatul Chimic Govora a triplat numarul de locuitori din zona. Şi astazi, mii de angajati si sute de companii depind de Combinatul Oltchim.


Datoriile pe care Oltchim le-a făcut au ajuns la circa 600 de milioane de euro, cu mult peste valoarea sa de piață. Lovitura de grație a primit-o după ce OMV a închis combinatul Arpechim din Pitești, care era principalul furnizor de materie primă. Oltchim a fost ani la rând ”căpușată” de către terți, în principal de companii desprinse din combinat, externațizate și conduse de foști angajați ai acestuia.

Dan Diaconescu, noul proprietar, a specualt mediatic în ultima săptămână oferta sa de cumpărare: el a declarat constant că achiziționează Oltchim ”pentru popor”, că vrea să-l scape de ”ciocoi” și că are în spate ”un investitor dispus să investească  2 miliarde de euro” la Oltchim. De altfel firma care va prelua acțiunile s-ar numit, potrivit lui Dan Diaconescu, SC Proprietatea Poporului, Demnitate și Dreptate SA.

„Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiţie şi vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii şi pentru capitalul de lucru”, a declarat Dan Diaconescu.

Contractul dintre OPSPI și Dan Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10,00.


Nu au fost adjudecate creanțele AVAS și Electrica, scoase și ele la licitație.

Victor Ponta: Dacă se joacă cineva cu așa ceva se va arde foarte tare

”Dacă ne-a înşelat cineva şi a zis că are 203 milioane de euro de plătit, preţul, şi după aceea încă câteva sute de miioane de investit, deci dacă ne-a înşelat, va răspunde în faţa legii. (…) Aici e vorba de mii de oameni şi de un complex industrial extrem de important pentru trei judeţe ale ţării. Dacă cineva crede că se joacă cu aşa ceva, se va arde foarte tare”, a mai afirmat premierul vineri după-masă, adăugând că nu porneşte de la ideea că „a fost o înşelăciune” – a declarat vineri premierul Victor Ponta, chiar în timp ce se deschideau plicurile cu oferte iar câștigătorul nu era cunoscut încă.

Premierul a reamintit faptul că noul proprietar are la dispoziție 10 zile să plătească prețul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: