marți

16 aprilie, 2024

13 aprilie, 2013

Aproape 1.600 de salariaţi din totalul de peste 3.300 ai Oltchim Râmnicu Vâlcea vor pleca, combinatul așteptând să i se șteragă și datoriile la stat, a declarat, sâmbătă, administratorul judiciar al societății vâlcene, Gheorghe Piperea.

Potrivit acestuia, 1.055 de salariați vor fi concediați, urmând să primească salarii compensatorii, iar alți aproximativ 500 vor intra în șomaj tehnic.

”Cei care vor să ne sprijine pentru salvarea societăţii, finanţatori şi traderi, au pus, ca una dintre condiţiile importante, această disponibilizare de personal. S-a ajuns la o cifră: 1.055 de salariaţi vor pleca, dintr-un total de 3.318. 485-495 vor rămâne în şomaj tehnic, ceea ce înseamnă că, practic, putem vorbi despre concedierea a circa 1.600 de persoane. Aceste cifre au fost discutate inclusiv cu sindicatele”, a declarat Piperea, la postul Antena 3.


Concedierile colective sunt condiționate de emiterea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, care să prelungească aplicarea ordonanței 116/2006, care prevedea acordarea de plăți compensatorii personalului disponibilizat din companiile de stat.

”Deocamdată, până se aprobă noua formă a Ordonanţei 116/2006, procedura de disponibilizare este suspendată – aceasta este decizia autorităţilor”, a spus Piperea.

În context, el a arătat că un eventual investitor care să preia Oltchim va fi interesat să reangajeze o parte din personalul concediat.

”Dacă cel care urmează să cumpere Oltchim, inclusiv cu Arpechim, platforma petrochimică Bradu, va fi cu siguranţă interesat să recheme disponibilizaţii de la combinat şi să dimensioneze cum va considera de cuviinţă personalul”, a susținut administratorul judiciar.


În procedura de insolvență, Oltchim ar urma să beneficieze de ștergerea unor datorii pe care lșe are la stat.

”Insolvenţa înseamnă disponibilizări şi ştergeri de creanţe, uneori în totalitate. Insolvenţa presupune aceste două măsuri dure, dureroase, cu impact care, pe termen scurt, este foarte dur. Măsurile nu se iau însă pentru a face lumea să sufere ci pentru a salva pacientul”, a mai afirmat Piperea.

În total, Oltchim are datorii de 693 milioane euro.

”De fapt, nici măcar 20 milioane euro nu se vor duce la creditori, după calculele noastre, pentru că a vinde Oltchim la fier vechi înseamnă să îl decontaminezi, iar asta presupune 60-80 de milioane euro, iar valoarea activelor este de în jur de 100 milioane euro. A intra în faliment înseamnă nu doar că pleacă acasă 3.318 salariaţi, ci toţi cei care lucrează în industria orizontală, începând cu mari întreprinderi din Vâlcea, ca de exemplu CET Govora, Uzinele Sodice Govora, Salrom, şi continuând cu toate micile sau mediile companii care depind de Oltchim”, a mai susținut administratorul judiciar al Oltchim.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: