miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 august, 2013

Vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu afacerile monetare şi economice, Olli Rehn, a declarat pentru presa finlandeză că ar putea candida în funtea listei Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) la alegerile europarlamentare de anul viitor, devenind astfel candidatul lor pentru funcţia de viitor preşedinte al Executivului de la Bruxelles.

Potrivit ziarului Helsingin Sanomat, citat de Euractiv, Rehn ar putea candida pentru “locul întâi pe listele ALDE”, la alegerile pentru PE, care vor avea loc între 22-25 mai 2014.

Întrebat de Euractiv pe această temă, biroul de presă al lui Rehn nu a negat  informaţiile privind o posibilă candidatură. “Subliniem că vicepreşedintele Rehn îşi va continua angajamentul european. Este la latitudinea vicepreşedintelui însuşi să decidă dacă va participa sau nu la alegeri. Dar nu a fost luată nicio decizie în această fază”, preciza sursa citată.


ALDE se va reuni în luna noiembrie, la Londra, pentru a-şi redacta lista cu viitorii candidaţi la alegeri.

În Finlanda, Partidul de Centru şi Partidul Popular Suedez sunt ambele membre ale ALDE. La începutul anilor 1990, Rehn a fost vicepreşedintele Partidului de Centru, o formaţiune liberală, agrariană, care a obţinut 15,8% din voturi la alegerile din 2011. Ambele partide şi-au exprimat sprijinul pentru candidatura lui Rehn, a anunţat siteul finlandez YleUutiset.

Liderul de pe lista familiei politice din PE, la europarlamentare, devine, automat, candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Potrivit Tratatului de la Lisabona, viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi ales din rândul liderilor celor mai importante partide politice din PE, după viitoarele alegeri europene.


Având în vedere rezultatele modeste obţinute de ALDE la ultimele alegeri din 2009 (84 de europarlamentari dintr-un total de 736), este foarte puţin probabil că liberalii vor depăşi celelalte două grupuri parlamentare majore – Partidul Popular European de centru-dreapta (265 de parlamentari) şi Partidul Socialiştilor Europeni (184 de mandate).

Dar persoana nominalizată de ALDE ar putea avea şanse de a deveni canddiatul de compromis, în situaţia în care nu va exista un câştigător clar din partea partidelor de centru-dreapta sau centru-stânga.

PSE şi PPE au anunţat deja că vor alege un candidat pentru preşedinţia Comisiei, cu mult înainte de alegerile europarlamentare, pentru a atrage cetăţenii la urne.

Numele preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, un cunoscut social-democrat german, a fost vehiculat cel mai mult ca fiind candidatul Socialiştilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rehn este singurul comisar european care a fost promovat în administraţia Barroso II, devenind, în octombrie 2011, vicepreşedinte şi, de facto, ministru pentru afaceri economice al zonei euro.

Dar pentru ca el să primească nominalizarea din partea ALDE trebuie să aibă susţinerea forţelor liberale din statele UE. În multe ţări, Rehn este văzut, însă, ca un susţinător al austerităţii şi nu un politician liberal cu adevărat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: