marți

19 martie, 2024

2 septembrie, 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat vineri, la reuniunea femeilor din PSD,  pensiile și salariile vor fi scăzute în cazul în care social – democrații nu mai sunt votați și Opoziția ar câștiga următoarele alegeri.

Declarația:

Noi vrem să nu mai umble cineva, să nu vină cineva să spună nu mai aplicăm aceste legi. Domnul Ludovic Orban a spus că primul lucru pe care îl va face dacă va ajunge la guvernare va fi să abroge legea salarizării și a fost tras de mânecă de sindicaliști.


Am încercat să am discuții informale cu colegi din Parlament, de la opoziție, pentru adoptarea legii pensiilor și ni s-a spus că ei nu vor vota așa ceva.

Este bine ca pensionarii din România să știe că vor fi direct afectați dacă în perioada următoare PSD nu va mai fi în măsură să aplice aceste legi pentru că se va modifica guvernarea. Este bine să știe ce îi așteaptă. 

Ei au mai trăit asta, când s-au tăiat pensii, când s-au impozitat pensii. Iar în buzunarul lor au ajuns mai puțini bani. Aceste lucruri noi le-am reglat încă de anul trecut, din luna martie, când am eliminat impozitul de la pensiile sub 2.000 de lei, am făcut niște lucruri bune.

Ministrul Lia Vasilescu se referă la Legea pensiilor, pe care coaliția de guvernare s-a grăbit să o finalizeze și preznite în luna august, în pofida faptului că ar urma să intre în vigoare abia în 2021, după viitoarele alegeri parlamentare și sub un alt guvern (PSD sau al Opoziției).


Până atunci, prevederile sale generoase, dar calificate nerealiste de către mulți finanțiști, vor fi folosite pentru promovare și prezentate de actuala putere ca un atuu în favoarea realegerii ei.

În 2021, cheltuielile cu pensiile vor fi duble față de prezent, ceea ce presupune o creștere cu 25% pe an a efortului bugetar.

vor crește cu 131%, de la 60,7 miliarde de lei, estimatul pentru 2018, la 140,02 miliarde în 2022, potrivit proiectului noii Legi a pensiilor, pus în dezbatere publică joi seara.

Impactul pe patru ani este evaluat la 40 de miliarde de lei.

“Nu există niciun argument logic pentru a susține această dinamică”, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliul Fiscal, pentru cursdeguvernare.ro.

“Noi avem și azi o problemă de sustenabilitate a pensiilor. Nu trebuie să facem niciun calcul. Când cineva îți spune că în trei ani de zile se dublează efortul bugetar, aritmetica nu iese”, a adăugat el.

Raportat la resursele noastre din taxe și impozite, precizează Ionuț Dumitru, povara facturii sociale, care include salarii în sectorul bugetar și asistență socială, inclusiv pensii, este foarte mare, cea mai mare din Europa. Nici înainte de criză nu era așa mare.

Victor Ponta cere PSD ca legea să se aplice din 2019

Pentru a demonta stratagema PSD, liderul Partidului Pro România, Victor Ponta, a declarat recent că este de acord cu noua lege a pensiilor, dar numai dacă ea se va aplica începând de anul viitor. De altfel, va depune un amendament în acest sens când va fi proiectul noii legi a pensiilor în dezbatere în Parlament.

„Dacă se face o nouă lege a pensiilor (…). Vom face un amendament (…). Vine legea pensiilor. Vreau să o susţinem. O vom vota cei de la Pro România. Dar să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019”.

PSD trebuie să o pună în practică anul viitor, pentru a demonstra că legea este sustenabilă și nu doar o promisiune electorală ce va fi abandonată în 2021 fiindcă nu va putea fi susținută de buget.

„Dacă nu poţi în 2019 să măreşti pensiile şi spui că nu ai bani, atunci cu siguranţă nu o să ai în 2020, 2021. (…) Eu voi fi întotdeauna de acord cu ideea că pensiile trebuie crescute. (…) Eu vreau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019”, a spus Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: