vineri

19 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2011

Restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, măsuri similiare fiind vehiculate şi în Austria.

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, şi-a exrimat regretul faţă de decizia adoptată de Guvernul olandez privind restricţiile aplicate românilor, relatează Mediafax.

„Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, îşi exprimă regretul faţă de decizia adoptată de Guvernul olandez de a prelungi, cu doi ani, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de MAE.


Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române a subliniat că „este regretabil că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru cetăţenii noştri pe piaţa muncii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice”.

„Din păcate, asemenea decizii nu susţin obiectivele UE de a construi o piaţă fără bariere şi restricţii interne”, a spus Baconschi.

Comisia Europeană se opune degeaba

Conform comunicatului MAE Român, decizia Olandei ignoră apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, şi ale Parlamentului European, prin raportul iniţiat de eurodeputatul PDL/PPE Traian Ungureanu, în sensul eliminării obstacolelor existente în calea deplinei mobilităţi a lucrătorilor în spaţiul UE.

„Măsura autorităţilor olandeze de menţinere a restricţiilor survine, în mod paradoxal, la scurt timp după publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezultă că, în statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a înregistrat până în prezent un impact serios asupra nivelului şomajului sau salariilor. Dimpotrivă, au existat creşteri ale Produsului Intern Brut al ţărilor care au acceptat forţă de muncă din România şi Bulgaria. Raportul Comisiei Europene concluzionează că restricţionarea libertăţii de mişcare a lucrătorilor nu reprezintă răspunsul pentru rata înaltă a şomajului în Europa. Am fi dorit să putem saluta o decizie a autorităţilor olandeze de confirmare a ataşamentului acestora faţă de principiul UE privind libertatea de circulaţie a lucrătorilor proveniţi din statele membre”, se mai arată în comunicatul MAE.


Olanda se află printre ţările UE care au optat pentru perioade tranzitorii de restricţionare a accesului muncitorilor români şi bulgari pe piaţele lor de muncă.

Dar la 31 decembrie 2011 expiră cea de-a doua perioadă tranzitorie în care, conform Protocolului la Acordul de aderare a României şi Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restricţiona accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări. Continuarea restricţiilor poate avea loc în condiţiile în care există semnale ale perturbărilor ale pieţii interne a muncii în statele gazdă şi doar pentru perioada 2012-2013. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, circulaţia lucrătorilor români în spaţiul UE urmează a fi liberalizată necondiţionat. În prezent, 11 ţări aplică măsuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Miercuri, site-ul Dutchnews.nl relata, citând surse, că ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Henk Kamp, urma să propună prelungirea cu doi ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Olanda.

Kamp propunea acordarea de permise de muncă doar românilor şi bulgarilor care pot practica activităţi pe care nu le pot efectua alţi cetăţeni europeni, comform sursei citate.

În cursul verii, Kamp a interzis angajarea muncitorilor sezonieri din România şi Bulgaria, argumentând că trebuie recrutaţi olandezii care nu au locuri de muncă.

Şi Austria pregăteşte prelungrea restricţiilor pentru români

Olanda nu este singura ţară care doreşte să-şi prelungească restricţiile pentru români şi bulgari.

Oficiali din Austria au exprimat intenţia acestei ţări de a-şi proteja piaţa muncii de români şi bulgari până în 2014, deşi ce comisarul european de resort Laszlo Andor se aşteaptă la o deschidere în acest sens din partea autorităţilor de la Viena.

„Nu mă aştept ca Austria să limiteze în continuare accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii. Deschiderea pieţei municii ar fi absolut justificată”, a afirmat comisarul european Laszlo Andor într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, citat de Agerpres.

Ministerul austriac pentru Muncă, Protecţie Socială şi Protecţia Consumatorului vede însă lucrurile cu alţi ochi şi îşi doreşte ca, la sfârşitul anului 2011, să prelungească restricţiile, în vigoare în prezent, până la sfârşitul anului 2013, adaugă cotidianul austriac.

După aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Austria a impus restricţii în ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii.

Principiul european fundamental al mobilităţii pe piaţa muncii le-a fost refuzat acestora. La început pentru doi ani, apoi, la sfârşitul lui 2008, Austria a prelungit acest termen pentru încă doi ani.

Drept urmare, la sfârşitul lui 2011 se încheie şi a doua etapă de excludere, iar în prezent, restricţiile pot fi prelungite pentru încă doi ani doar în cazul în care situaţia de pe piaţa austriacă a muncii ar prezenta probleme.

Comisarul Laszlo Andor este de părere însă că Austria nu prezintă probleme la acest capitol şi, în plus, cifrele sunt de partea ei. Astfel, în comparaţie cu media europeană de 9,7%, Austria înregistrează o rată a şomajului de 3,9% (potrivit Eurostat).

Şi în ceea ce priveşte rata şomajului printre cei tineri, Austria se clasează cu mult în faţa colegilor ei europeni: 7,1% în comparaţie cu media europeană de 21%.

Toate acestea arată că piaţa austriacă a muncii este stabilă şi are o evoluţie pozitivă, susţine comisarul Andor.

„Austriei îi va fi greu să dovedească faptul că are probleme mari pe piaţa muncii pentru a putea justifica prelungirea restricţiilor”, a afirmat Laszlo Andor.

Cu toate acestea, Norbert Schnurrer, purtătorul de cuvânt al ministrului pentru muncă, protecţie socială şi protecţia consumatorului, Rudolf Hundstorfer (SPÖ), consideră că piaţa austriacă a muncii nu este chiar atât de avansată. La jumătatea lunii decembrie, Comisia Europeană va fi informată cu privire la prelungirea restricţiilor.

Chiar şi în cazul în care Austria va reuşi să impună o prelungire a restricţiilor, din 2014 însă piaţa austriacă a muncii se va deschide definitiv românilor şi bulgarilor, mai scrie Die Presse.

Italia, Spania, Suedia…

  • Potrivit unui raport al Comisiei Europene, nici restricţiile nu au întotdeauna efect, iar imigranţii nu se lasă intimidaţi de acestea. Spre exemplu, în 2010, în Italia se aflau 41% din totalul de imigranţi români din statele europene şi asta în condiţiile în care Roma limitase deja accesul acestora pe piaţa muncii.
  • Suedia şi-a deschis piaţa muncii în 2007 şi, cu toate acestea, nu este principala destinaţie a românilor, precizează Die Presse. Ministerul pentru afaceri sociale se teme însă că românii şi bulgarii ar putea prefera statele mai apropiate de ţara lor natală, precum Austria, motiv pentru care nu îşi doreşte deschiderea pieţei muncii.
  • Spania, care își liberalizase ipiața muncii pentru români, a reintrodus măsuri suplimentare de restricționare pentru muncitorii din România, începând din luna august 2011. Astfel, românilor li se cere un permis de muncă pentru a putea lucra pe teritoriul Spaniei. Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: