luni

15 iulie, 2024

4 decembrie, 2023

Președintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva se află luni la Berlin, unde liderul celei mai mari economii din America de Sud se întâlnește cu liderul celei mai mari economii a Europei, cancelarul Olaf Scholz.

După o cină duminică seara, Lula, Scholz și miniștrii lor vor organiza astăzi consultări guvernamentale. Ambii lideri, scrie Politico, încearcă ”în al 12-lea ceas” să salveze un acord comercial masiv între UE și Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay) care se discută de 20 de ani.

Pe picior de plecare, președintele Argentinei torpilează acordul Mercosur

Acordul era de așteptat să fie semnat pe 7 decembrie în timpul unei întâlniri a liderilor Mercosur cu omologii UE, dar această fereastră de oportunitate a fost acum închisă de către actualul președinte al Argentinei, Alberto Fernández, spun oficiali europeni.


Alberto Fernández a torpilat înțelegerea, confirmând public duminica trecută că nu va semna acest acord săptămâna viitoare.Președintele Argentinei a susținut că pactul este prea favorabil pentru exporturile industriale din UE și prea restrictiv pentru exporturile agricole sud-americane.

În acest context, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și comisarul Valdis Dombrovskis și-au anulat călătoriile în Brazilia pentru a semna acordul, pe 7 decembrie, potrivit CNN Brasil.

Viitorul președinte al Argentinei susține acordul, dar atunci UE va fi problema

Anunțul președintelui care se află în ultimele zile de mandat lasă o decizie în mâinile viitorului președinte al Argentinei, Javier Milei, care preia mandatul pe 10 decembrie.

Viitorul său ministru de externe, Diana Mondino, a spus că președintele Milei va sprijini acordul care este „mult mai bun” decât niciun acord. Dar ea i-a cerut și lui Fernández să-l semneze, deoarece oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului se tem că orice întârziere ulterioară riscă să deraieze înțelegerea.


Dacă acordul nu este încheiat înainte de sfârșitul anului, diplomații și oficialii UE se tem că se va ajunge în impas. Președinția spaniolă a Consiliului, care a fost un puternic susținător al pactului, se încheie luna aceasta. Grupuri puternice de fermieri și organizații de mediu se opun cu fermitate acordului.

Pe măsură ce alegerile europene se apropie, politicienii vor fi, probabil, mai puțin dispuși să susțină orice decizie care necesită capital politic.

Și președintele Emmanuel Macron a simțit oportunitatea de a interveni: „Sunt împotriva acordului Mercosur cu Uniunea Europeană”, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, argumentând că este împotriva intereselor fermierilor francezi și din UE. „Este o înțelegere care a fost negociată acum 20 de ani și pe care am încercat să o reparăm și care a fost prost reparată”, a spus el.

Olaf Scholz și-a propus să-l sune pe argentinianul Fernández duminică pentru a vorbi despre acordul Mercosur, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german. Mișcarea evidențiază cât de multă importanță acordă Germania acestui acord, Scholz intervenind în ultima săptămână de mandat a lui Fernández.

De ce e important acordul Mercosur

Planul Europei de a „reduce riscurile” din China se bazează pe crearea de noi legături comerciale și pe dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare în mai multe țări cu opinii similare.

Acordul comercial UE-Mercosur ar fi cea mai ambițioasă – poate prea ambițioasă – piesă de puzzle din acel plan, iar acum riscă să nu se concretizeze.

Într-o legislatură a UE marcată de interferența masivă a statului în economie, acordul comercial cu Mercosur a fost o rară sclipire strălucitoare de speranță pentru cei care practica piața liberă, una dintre puținele inițiative care vizează creșterea economiei prin creșterea concurenței și deschiderea piețelor de export.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: