Președintele Chinei, Xi Jinping, a anunțat marți că legăturile bilaterale cu Germania vor continua să se dezvolte în mod constant atâta timp cât ambii parteneri se vor respecta reciproc și vor căuta „un teren comun”.
Xi i-a spus lui Scholz că „cele două părți ar trebui să se ferească de creșterea protecționismului” și a sugerat că Berlin nu ar trebui să meargă pe calea ”reducerii riscurilor”, deoarece nu există niciun risc în legăturile bilaterale.
„Trebuie să vedem și să dezvoltăm relațiile bilaterale într-un mod global dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung”, i-a spus Xi, potrivit Euractiv, cancelarului german Olaf Scholz. Vizita de trei zile a lui Olaf Scholz în China este prima sa de când guvernul său a lansat, anul trecut, o strategie de „reducere a riscurilor” generate de legătura prea strânsă a Germaniei de a doua cea mai mare economie a lumii.
Scholz își dorește ”o competiție corectă”
Înainte de întâlnirea cu Xi Jinping, Olaf Scholz lansase luni mesajul că competiția dintre China și Germania ar trebui să fie una corectă. „La un moment dat, vor exista și mașini chinezești în Germania și Europa. Singurul lucru care trebuie să fie întotdeauna clar este: concurența trebuie să fie una corectă. Cu alte cuvinte, că nu există dumping, că nu există supraproducție, că drepturile de autor nu sunt încălcate”, a spus Scholz studenților de la Universitatea Tongji din Shanghai.
În vizita din China, lui Olaf Scholz i s-au alăturat oficiali ai marilor companii din Germania, precum Ola Kallenius, președintele Mercedes-Benz, și Oliver Zipse, directorul executiv al BMW, subliniind importanța pieței chineze pentru cea mai mare economie a Europei.
Relația economică chino-germană nu ar trebui doar cultivată, ci și extinsă, a declarat marți președintele Mercedes-Benz Kallenius, postului german ARD, la Beijing. „Retragerea de pe o piață atât de mare nu este o alternativă, ci mai degrabă consolidarea poziției noastre”, a spus el despre strategia companiei sale în China.
Oliver Zipse de la BMW a exprimat o viziune similară cu privire la China, cel mai mare partener comercial al Germaniei. „De fapt, vedem mai multe oportunități decât riscuri”, a spus el pentru programul de știri ARD Tagesschau.
Scholz vrea ca China să oprească războiul din Ucraina. Xi vrea ca Europa să oprească războiul comercial
Cancelarul german Olaf Scholz a primit o replică sarcastică de la liderul chinez Xi Jinping, marți, din cauza aplecării Europei către protecționismul comercial – și a unui angajament proaspăt cu privire la Ucraina.
În ciuda portretizării mass-media de stat a unui cadru prietenos, Politico scrie că nemulțumirile Beijing cu privire la războiul care se profilează în Europa împotriva tehnologiei verzi din China au fost evidente. „Exporturile Chinei de vehicule electrice, baterii cu litiu și produse fotovoltaice reprezintă o contribuție masivă la efortul lumii de a combate schimbările climatice”, a spus Xi.
Recent, Comisia Europeană a anunțat o anchetă cu privire la sprijinul statului pentru turbinele eoliene chineze propuse pentru proiecte europene, care vine după verificări similare asupra proiectelor feroviare și solare.
Pe de altă parte, Scholz i-a cerut lui Xi să „contribuie mai mult la o pace justă în Ucraina”. „Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei și reînarmarea Rusiei au avut un impact negativ foarte semnificativ asupra securității în Europa. Ele afectează în mod direct interesele noastre fundamentale”, i-a spus el lui Xi.
Președintele Xi nu a oferit niciun angajament nou față de Ucraina, susținând în schimb „toate eforturile care să conducă la soluționarea pașnică a crizei, precum și convocarea la timp a unei conferințe internaționale de pace recunoscute atât de Rusia, cât și de Ucraina”.
(Citiți și: ”Pregătirea de Trump. Ce caută Olaf Scholz în China”)
***