miercuri

21 februarie, 2024

12 februarie, 2024

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat luni că producătorii de armament germani pot conta pe faptul că guvernul său va creşte cheltuielile militare şi va atinge ţinta NATO de 2% din PIB, adresându-le totodată un apel statelor UE să se îndrepte spre producţia de masă de material militar, prin comenzi comune şi pe termen lung, transmite Agerpres.

Luni, cancelarul Scholz a spus că industria de apărare din UE şi Germania trebuie să treacă la producţia de masă de armament dat fiind că războiul din Ucraina a scos la iveală că producătorii europeni au avut mari dificultăţi în a satisface cererea de muniţii.

”Acest lucru este o necesitate urgentă. Pentru că, oricât de dură, aceasta este realitatea: nu trăim în vremuri de pace”, a mai spus cancelarul Scholz.


”Trebuie să trecem de la industria manufacturieră la producţia pe scară largă de echipamente de apărare”, a afirmat Scholz, inaugurând şantierul viitoarei fabrici de armament a concernului Rheinmetall, la Unterlüss, unde se află cel mai important complex industrial militar german.

”Nu doar Statele Unite, dar toate ţările europene trebuie să facă şi mai mult pentru a susţine Ucraina. Angajamentele făcute până acum nu sunt suficiente. Doar puterea Germaniei nu este suficientă”, a spus el.

Potrivit cancelarului, armata şi industria de apărare germane pot conta acum pe angajamentul Berlinului de a respecta ţinta NATO de 2% din PIB.

Scholz a făcut aceste declaraţii după ce fostul preşedinte american Donald Trump a stârnit indignare printre aliaţii SUA sugerând că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse.


În timpul mandatului său, Trump a criticat în mod public statele care nu respectă ţinta stabilită de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: