Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit, a declarat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, într-un interviu pentru ziarul Kronika din România, citat de Rador.
Ministerul român de Externe a calificat sâmbătă declarația drept „retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei” și folosită într-un context electoral.
Declarațiile secretarului de stat maghiar:
- Klaus Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, iar Pământului Crăiesc i s-au asigurat privilegii şi autonomie de care locuitorii lui s-au bucurat în timpul stăpânirii maghiare – a mai adăugat secretarul de stat. Cu toate acestea, în timpul luptelor din cadrul Revoluţiei Maghiare de la 1848, saşii din Transilvania s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, iar la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România.
- “Eu nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Klaus Iohannis”.
- Relaţia dintre Ungaria şi România este una „corectă şi politicoasă”, chiar dacă mai există multe aspecte controversate, care nu au putut fi rezolvate încă, dar cel mai pozitiv lucru este că Guvernul de la Budapesta poate desfăşura activităţile prin care ajută comunitatea maghiară.
- Mai devreme sau mai târziu, în România se va forma o nouă situaţie, în care şi UDMR va face parte din coaliţia de guvernare, iar politicienii săi vor ocupa funcţii în care pot face mai multe pentru comunitatea maghiară.
- Este important ca maghiarii să aibă o reprezentare puternică la toate nivelurile. “Pentru noi, UDMR este un partener strategic. Ei sunt cei pe care îi sprijinim, pentru că ei sunt cei mai puternici. Fără ei, viitorul politicii maghiare din Transilvania este inimaginabil”.
Răspunsul MAE: Referirile la președinte sunt complet nepotrivite
Prezentăm integral reacția MAE:
1. Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale.
2. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare.
3. În actualul context electoral din România aceste afirmații dobândesc o conotație nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români.
4. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales.