14 august, 2020

Pensiile vor fi majorate cu 14% de la 1 septembrie, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Anterior, legea prevedea o majorare de 40% a acestora, însă efortul bugetar pe care l-ar fi implicat această majorare ar fi dus la o creștere substanțială a deficitului. Analiștii au avertizat că o majorare de 40% a facturii sociale ar fi avut ca efect retrogradarea ratingului de țară al României, aflat în prezent pe ultima treaptă recomandată investițiilor.

​”Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.


Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va adopta vineri ordonanța de urgență prin care punctul de pensie va crește cu „un procent consistent de 14%”. Premierul a subliniat că fiecare părinte și bunic trebuie să înțeleagă rațional că atât se poate, iar cine promite altceva minte, pentru că dacă nu ai resursele necesare, degeaba promiți și apoi nu mai poți plăti.

”Orice altă creștere mai mare și știu că populismul PSD-ist se va manifesta în continuare, că se vor grăbi să respingă OUG pentru creșterea punctului de pensie, dar să înțeleagă rațional fiecare părinte și bunic că atât se poate, cine promite altceva minte. Dacă nu ai resursele necesare, degeaba promiți și apoi nu mai poți plăti”, a declarat premierul

De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.

Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: