vineri

19 aprilie, 2024

20 mai, 2015

hoyt yeeUnor foşti şi actuali oficiali guvernamentali români le este interzisă intrarea în SUA din motive de corupţie, a spus subsecretarul de stat american Hoyt Yee, într-o audiere care a avut loc marţi în Congresul american, în Comisia de Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor.

Tema audierii a fost situaţia din Ungaria, iar în acest context oficialului de la Departamentul de Stat i s-au cerut asigurări că Ungariei nu i se aplică un dublu standard, atunci când unora dintre politicienii de la Budapesta li s-a retras viza pentru SUA din motive de corupţie. Insistenţele au fost ale preşedintelui Subcomisiei pentru Europa, Eurasia şi Ameninţări Emergente, republicanul Dana Rohrabacher, care a vrtu să ştie dacă şi unor oficiali guvernamentali români şi bulgari, vecini ai Ungariei, ţări cu probleme legate de corupţie, li se aplică acelaşi tratament.

„Nu există un dublu standard. Interzicem intrarea în SUA şi unor persoane din Bulgaria şi România pentru motive de corupţie. Dar nu folosim aceleaşi autorităţi”, a spus Hoyt Yee.


Congresman-ul Rohrabacher a insistat dacă sunt oficiali guvernamentali, membri ai administraţiei. „Vă pot asigura că există oficiali guvernamentali sau foşti oficiali guvernamentali interzişi în SUA din motive şi suspiciuni de corupţie. (…) Nu vă pot da numele, pentru că nu sunt publice, vă pot da numărul lor. Nu putem face publice numele lor”, a spus oficialul de la Departamentul de Stat la solicitarea preşedintelui subcomisiei de a pune la dispoziţie o listă a acestora.

De altfe, nici în Ungaria Ambasada SUA nu a făcut publice numele politicienilor, ci au apărut informaţii în media de la Budapesta referitor la identitatea acestora.

Ambasada SUA la Bucureşti a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, legislaţia americană impune confidenţialitate în privinţa acordării vizelor. „Nu discutăm detaliile cazurilor individuale. Departamentul a considerat anumiţi români drept neeligibili pentru obţinerea vizei ca rezultat al condamnărilor pentru activităţi prin care au încălcat legea, inclusiv corupţie sau beneficii de pe urma corupţiei”, a arătat misiunea diplomatică americană în România.

Adrian Năstase – viza SUA retrasă în 2012

O informaţie despre un fost oficial român căruia i-a fost retrasă vizita este cea referitoare la fostul premier, Adrian Năstase. În 3 noiembrie 2012, Jurnalul naţional publica scrisoarea pe care fostul prmeier a primit-o de la Consulul General al Ambasadei SUA la Bucureşti.


Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212(a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru ca calatorii in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza.

In momentul in care primiti aceasta notificare va rugam sa va prezentati la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti impreuna cu pasaportul pentru a va putea anula viza fizic in pasaport. Daca mai doriti pe viitor sa resolicitati viza pentru a putea calatori spre Statele Unite, va rugam sa urmati instructiunile mentionate pe adresa de site a Ambasadei la http://romania.usembassy.gov”, se arăta în documentul citat, semnat de Stephen Vann, consul general.

Regulile SUA privind retragerea vizelor

Regulile americane privind retragerea vizelor sunt, mai ales în cazul unor oficiali guvernamentali sau a unor figuri publice proeminente sunt clare: acest lucru nu se poate face fără ca Departamentul de Stat să fie consultat de către consulul american din ţara în care se află persoana supusă acestei decizii restrictive.

În general, aşa cum arată regulamentul, de obicei această decizie este luată chiar la Departamentul de Stat, luând în calcul toate consecinţele. În plus, potrivit INA: ACT 212, nu se califică pentru obţinerea vizei cei care au cazier.

 (Urmăriţi aici dezbaterea în care Hoyt Yee a vorbit despre România, minutele 01.52.21 – 01.54.00)

(Descărcaţi aici documentul privind regulile de revocare a vizei pentru SUA)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: