Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) își recunoaște, într-un raport, eșecul în a înțelege dimensiunile crizei financiare izbucnite în 2008, ceea ce a dus la cele mai serioase erori de prognoză înregistrate după criza petrolului din anii ’70.
Asumarea acestor erori a fost făcută într-un raport despre criza din zona euro prezentat marți, la Paris.
”Adâncirea crizei datoriilor suverane ne-a luat prin suprindere”, a recunoscut economistul – șef al OECD, Pier Carlo Padoan, care a respins însă acuzația că s-a greșit estimarea impactului avut de austeritate asupra redresării: ”Nu am subestimat multiplicatorii fiscali”, a spus economistul-șef al OECD, citat de Financial Times.
Greșeala a venit însă, a declarat el, din presupunerea că ”recesiunea se va disipa, cu timpul, iar dinferențele dintre randamentele bondurilor suverane se vor diminua”. ”A fost cea mai mare greșeală a noastră”, a spus Pier Carlo Padoan.
Prognozele au subestimat proporțiile colapsului, în anii 2008 și 2009, după care au supraestimat ritmul redresării economice, a explicat economistul – șef al OECD.
Imediat după izbucnirea crizei, OECD a rectificat repetat și în scădere creșterile prognozate, dar realitatea a arătat rezultate economice mult mai slabe chiar și comparativ cu estimările revizuite.
Cele mai mari erori s-au făcut în prognozele pe anul următor, nu pe estimările care vizau anul în curs, se mai arată în Raport.
Per ansamblu, previziunile superoptimiste ale experților OECD au venit din presupunearea falsă că statele vor lua măsuri eficientei, și nu din calcularea greșită a impactului austerității asupra redresării.
Prognozele economice, criticate în Parlamentul European
Eșecul prognozelor economice a fost aspru criticat în ultimii ani și cu referire la FMI.
De asemenea, observații dure au fost făcute și în timpul audierilor din Parlamentul European, în cadrul anchetei privind impactul avut de politicile Troica (FMI-CE-BM) asupra economiilor şi societăţilor din statele membre care au beneficiat de bailouturi.
O parte din europarlamentari acuză Troica, formată din Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) că programele sale de ajustare economică au fost ineficiente deoarece s-au bazat pe prognoze eronate.
“Estimările dumneavoastră au fost mai nefericite decât cele mai îngrozitoare prognoze meteo”, “A asculta BCE şi CE vorbind despre Troica e ca şi cum ai asculta purtătorul de cuvânt al lui Alice în Ţara Minunilor”, a spus Derk Jan Eppink, eurodeputat belgian (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), la sfârșitul anului trecut.
“Este foarte greu să anticipezi. Noi avem nevoie de înţelegerea, nu de critica dumneavoastră”, a spus, în replică, Servas Deroose, de la Directoratul General pentru Afaceri economice şi financiare, al Comisiei Europene.
“Am greşit în legătură cu Grecia, unde lucrurile ar fi trebuit făcute altfel, dar n-a fost greşeala Troicii”, a continuat el. “Amânările din partea Greciei au subminat colaborarea. Când am sosit în Grecia am descoperit că datele nu erau corecte şi că noi nu aveam nicio idee despre problemele structurale ale ţării”, a mai spus Servas Deroose.