Utilizarea cardului național de sănătate în medicina de familie și în ambulatoriul de specialitate nu va fi necesară până la 31 decembrie 2020, în cazul consultațiilor la distanță. Validarea cardului redevine obligatorie, de la 1 octombrie, așa cum era programat, în cazul consultațiilor la cabinet, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Cele două situații posibile după 1 octombrie:
- se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
- În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.
“Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS, citată într-un comunicat al Casei.
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a transmis, tot luni, un comunicat în care susținea că a obținut promisiunea guvernanților și a președintelui CNAS de amânare până la sfârșitul anului, a obligativității validării cardului, chiar și în cazul consultațiilor din cabinetul medicului.