joi

28 martie, 2024

22 august, 2021

Soldații americani controlează accesul în aeroportul din Kabul

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, spune că va fi „imposibilă” evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai statelor occidentale înainte de data de 31 august, dată fixată de administrația americană pentru retragerea completă a forțelor armate Occidentale.

Josep Borell consideră că inclusiv măsurile de securitate luate de americani la aeroportul din Kabul împiedică operaţiunea de evacuare. SUA și Marea Britanie au 6.000 de militari în Kabul care asigură paza Aeroportului Internațional Hamid Karzai. Înaltul diplomat european nu amintește însă nimic de numeroasele puncte de control instalate de talibani pe rutele de acces către aeroport, acolo unde de fapt este filtrat fluxul de oameni ca ajung la porțile aeroportului Hamid Karzai.

Operațiunile de evacuare s-au împotmolit duminică, după ce SUA și-a avertizat sâmbătă cetățenii, potrivit BBC, să evite prezența pe aeroportul din Kabul din cauza riscului unui potențial atac al aripii afgane a Statului Islamic.

Josep Borell: Trebuie să discuți cu talibanii


Într-un interviu pentru AFP preluat de Agerpres, șeful diplomației europene a afirmat: „Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi de securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi ne-am plâns. Le-am cerut să arate mai multe flexibilitate. Nu reuşim să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri”.

Delegaţia UE la Kabul numără în jur de 400 de colaboratori afgani şi familiile lor, pe care a promis că îi va evacua, însă doar 150 au ajuns până acum în Spania, acolo unde UE a înființat un centru de primire.

„Va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie. Este imposibil. Este inimaginabil. Nu trebuie să spunem poveşti. Există priorităţi. Noi vrem să-i extragem pe cetăţenii noştri şi pe colaboratorii afgani, dar matematic este imposibil până la 31 august”, a continuat Josep Borell.

„Dacă americanii pleacă, europenii nu au capacitatea militară să ocupe şi să securizeze aeroportul militar, iar talibanii vor lua controlul”, a avertizat Josep Borell, care a prezentat singura soluție viabilă de rezolvare a crizei: „Dacă vrei să-ți scoţi staff-ul, trebuie să discuţi cu talibanii. Toată lumea caută să încheie acorduri cu talibanii.”

Operațiunile de evacuare extinse în septembrie – varianta discutată în NATO


La reuniunea de vineri a miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, anunță Politico, a fost sugerată extinderea prezenței militare în Afganistan pentru a asigura paza aeroportului până la evacuarea tuturor cetățenilor Occidentali care mai sunt în Afganistan și a majorității colaboratorilor afgani.

Problema semnalată de Pentagon este următoarea: pentru ca operațiunea să continuie în relativă siguranță ar fi nevoie de încheierea unui acord cu talibanii.

Într-un limbaj diplomatic, secretarul general NATO a scos în evidență, vineri, adevărata piedică a operațiunii: „Factorul limitativ nu este lipsa de avioane. Factorul limitativ acum este de fapt capacitatea de a aduce oamenii în aeroport, de a derula procesul de îmbarcare și de a-i urca în avioane”.

Jens Stoltemberg a anunțat că aliații discută despre „necesitatea de a lucra mai mult la cum putem aduce în aeroport mai mulți oameni care sunt acum în afară, de a-i procesa în aeroport și apoi îmbarca”.

Joe Biden vrea să respecte data de retragere, dar nu cu prețul abandonării cetățenilor americani

În ultimele zile, Washingtonul a transmis semnale amestecate referitoare la intențiile privind Afganistan.

„Angajamentul rămâne acela de a scoate pe toată lumea că, de fapt, putem ieși, și noi și toți cei care ar trebui să iasă”, a declarat președintele american Joe Biden într-un interviu acordat ABC News.

„Asta facem acum, acesta este drumul pe care mergem. Și cred că vom ajunge acolo „, a afirmat Joe Biden, adăugând: ”Americanii ar trebui să înțeleagă că vom încerca să o facem înainte de 31 august”.

Imediat însă a venit precizarea: ”Dacă vor mai rămâne cetățeni americani după această dată, o să rămânem să îi scoatem pe toți”.

Într-o conferința de presă organizată vineri, Joe Biden a repetat că speră că nu va fi nevoie ca operațiunile de evacuare să fie extinse în septembrie. ”Cred că putem s-o facem, dar vom decide cum procedăm pe măsură ce ne apropiem de 31 august”, a anunțat președintele SUA.

Tony Blair: Decizia lui Biden a fost imbecilă

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair – cel care a trimis trupe britanice în Afganistan în urmă cu 20 de ani – afirmă că decizia președintelui Biden de a retrage trupele din Afganistan a fost „imbecilă … tragică, periculoasă și inutilă”.

În primele sale comentarii publice de când talibanii au cucerit Kabul duminica trecută, Tony Blair a transmis o declarație în care arată că Marea Britanie are „obligația morală” de a rămâne în țară până când „toți cei care trebuie vor fi evacuați”.

„Privind consecinţele deciziei de preda Afganistanul aceluiaşi grup de la care a început masacrul din 11 septembrie şi în aşa fel încât pare să scoată în evidenţă umilinţa noastră, întrebarea care se pune aliaţilor şi duşmanilor este: a pierdut Occidentul toată voinţa strategică? Lumea nu mai ştie ce reprezintă Occidentul, atât de evident este încât decizia de retragere din Afganistan în acest mod a fost motivată nu de strategie, ci de politică (…) Am făcut-o în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume”, transmite Tony Blair.

Alertă americană: Statul Islamic ar putea ataca aeroportul

O alertă de securitate a fost transmisă sâmbătă cetățenilor americani, care au fost avertizați să stea departe de aeroportul din Kabul din cauza posibilelor „amenințări la adresa securității în afara porților”.

Doar cei cărora li s-a transmis specific, în mod individual, de către un reprezentant al guvernului SUA să vină la aeroport ar trebui să facă deplasarea, au fost avertizați americanii din Afganistan.

Oficiali ai ministerului Apărării al SUA au declarat BBC că monitorizează evoluțiile și caută rute alternative. Aceștia nu au oferit alte detalii despre amenințarea potențială a Statului Islamic, iar grupul nu a amenințat public că va ataca Kabul.

Avertismentul SUA s-a produs sâmbătă, pe fondul haosului constant din fața terminalului aeroportului Hamid Karzai.

Mii de oameni vor să intre în aeroport, cel puțin 7 morți în busculade

Mii de oameni asediază intrările la aeroportul din Kabul, singura linie de salvare pentru afganii și cetățenii străini care încearcă să fugă din țară în timp ce talibanii islamiști își consolidează puterea. Focuri de armă se aud aproape continuu în apropierea complexului puternic înarmat al aeroportului, a declarat pentru DPA un martor ocular.

Un raport al ONU citat de agenția germană avertizează că talibanii efectuează razii în Kabul pentru a descoperi colaboratori ai guvernului înlăturat de la putere, în pofida asigurărilor că grupul radical islamist nu va recurge la represalii.

Trupele din mai multe ţări, printre care SUA, Germania, Regatul Unit şi Turcia, asigură evacuările de pe aeroport. Forţele SUA au informat sâmbătă că au evacuat 17.000 de persoane în ultima săptămână, în timp ce armata germană a scos din Afganistan 2.130 de persoane.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat duminică faptul că 7 persoane și-au pierdut viața în busculadele create în jurul punctelor de acces în aeroport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: