Bursa de la Atena s-a prăbuşit marţi cu 11,2% – cea mai mare scădere din 1987 încoace – după ce investitorii s-au alarmat la posibilitatea ca partidul comunist Syriza ar putea ajunge la putere, informează publicaţiile economice internaţionale.
Căderea indicelui bursier grec s-a produs după anunţul neaşteptat al premierului Antonis Samaras referitor la organizarea alegerilor prezidenţiale în 17 decembrie, preşedintele fiind ales de parlament.
Anunţul a venit la scurt timp după ce a primit o extindere cu câteva luni a programului de bailout.
Dacă parlamentul nu reuşeşte însă să cadă de acord asupra noului preşedinte, atunci se deschide perspectiva alegerilor anticipate. Iar în acest caz Syriza pare favorizat, din moment ce se află pe primul loc în sondajele referitoare la opţiunile electorale ale grecilor.
Partidul condus de Alexis Tsipras este împotriva austerităţii, a promis că va anula toate tăierile cerute de trioka de creditori şi a anunţat că vrea o nouă restructurare a datoriei, o măsură care nu este întâmpinată cu entuziasm în zona euro.
Teama investitorilor este astfel justificată. Iar scăderea bursei este chiar mai abruptă decât în momentul de maxime probleme economice din octombrie 2010, când a scăzut cu doar 9,7%. Tot sub nivelul de marţi a fost şi scăderea din plină criză politică din 1989, când bursa a scăzut atunci cu 10%.
Randamentul obligaţiunilor la 10 ani a crescut cu jumătate de punct procentual, la 7,565, iar indexul bursier a scăzut 11,2%, cea mai mare scădere într-o singură zi, scrie Financial Times.
Investitorii cred că programulo Syriza „este mai rău decât comunismul, el creează haos”, iar victoria acestui partid este foarte probabilă. La fel de probabilă ca imposibilitatea alegerii preşedintelui: coaliţia guvernamentală actuală are doar 155 de parlamentari şi are nevoie de încă 25 pentru alegerea şefului statului.
La alegerile din 2012, peste 50% dintre greci au votat partidele anti-austeritate, în ciuda avertismentelor UE că un astfel de rezultat ar putea determina eliminarea greciei din zona euro.
Atunci însă, Noua Democraţie, un partid pro-austeritate, a câştigat alegerile şi a obţinut un bonul de 50 de locuri în parlament, suficiente pentru a forma o coaliţie majoritară. Acum, analiştii consideră că Syriza are cele mai mari şanse la victorie.