Angajații care furnizează dovezi că firmele pentru care lucrează încalcă legislația din domeniul concurenței ar putea primi drept recompensă o parte din amenda aplicată companiei, iar societăţile care-şi recunosc ilegalităţile vor beneficia de o reducere a sancţiunii cu 30%, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (CC).
„O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenței este această practică ce am văzut că funcționează foarte bine în Ungaria. Salariații care vin și arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, pentru AGERPRES.
Prima investigație unde angajații companiei au adus dovezi de încălcare a legii, în România, se derulează în prezent.
„Cam asta mi-aș dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o țară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată”, a adăugat preşedintele CC.
Reducerea amenzii, în cazul recunoaşterii vinovăţiei
De asemenea, Bogdan Chirițoiu a declarat că firmele care vor recunoaşte încălcarea legislaţiei din domeniul concurenței ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenței.
„Vrem să modificăm Legea Concurenței, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în așa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigației, când de regulă firmele află ce amendă primesc”, a spus Bogdan Chirițoiu.
Ambele noutăţi prezentate de Bogdan Chiriţoiu există în practica statelor occidentale, ultima, reducerea amenzii pentru companiile care-şi recunosc ilegalităţile, având avantajul că reduce timpul şi costurile unei investigaţii.
O investigație a Consiliului Concurenței durează, în medie, doi ani.
„Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii și să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigație”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul Concurenței a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituției.
„Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancționate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurențiale, o companie pentru nefurnizarea de informații și o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare și autorizarea sa de Consiliul Concurenței”, se arată în raport.
Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar față de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.
„Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piața carburanților și abuzurile de poziție dominantă ale Orange și Vodafone”, au explicat oficialii Concurenței.