marți

27 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 mai, 2014

Angajații care furnizează dovezi că firmele pentru care lucrează încalcă legislația din domeniul concurenței ar putea primi drept recompensă o parte din amenda aplicată companiei, iar societăţile care-şi recunosc ilegalităţile vor beneficia de o reducere a sancţiunii cu 30%, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (CC).

„O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenței este această practică ce am văzut că funcționează foarte bine în Ungaria. Salariații care vin și arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, pentru AGERPRES.

Prima investigație unde angajații companiei au adus dovezi de încălcare a legii, în România, se derulează în prezent.


„Cam asta mi-aș dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o țară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată”, a adăugat preşedintele CC.

Reducerea amenzii, în cazul recunoaşterii vinovăţiei

De asemenea, Bogdan Chirițoiu a declarat că firmele care vor recunoaşte încălcarea legislaţiei din domeniul concurenței ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenței.

„Vrem să modificăm Legea Concurenței, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în așa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigației, când de regulă firmele află ce amendă primesc”, a spus Bogdan Chirițoiu.


Ambele noutăţi prezentate de Bogdan Chiriţoiu există în practica statelor occidentale, ultima, reducerea amenzii pentru companiile care-şi recunosc ilegalităţile, având avantajul că reduce timpul şi costurile unei investigaţii.

O investigație a Consiliului Concurenței durează, în medie, doi ani.

„Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii și să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigație”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenței a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituției.

„Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancționate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurențiale, o companie pentru nefurnizarea de informații și o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare și autorizarea sa de Consiliul Concurenței”, se arată în raport.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar față de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

„Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piața carburanților și abuzurile de poziție dominantă ale Orange și Vodafone”, au explicat oficialii Concurenței.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: