vineri

26 aprilie, 2024

10 martie, 2024

O navă a marinei militare americane se îndreaptă spre Marea Mediterană, transportând echipamente pentru construirea unui doc plutitor lângă coasta din Gaza, relatează BBC.

Nava de sprijin, General Frank S Besson, a plecat sâmbătă de la o bază militară din statul Virginia.

Aceasta se întâmplă după ce în discursul său privind starea Uniunii de joi, președintele Biden a cerut armatei SUA să construiască un doc plutitor aproape de coasta Gaza pentru livrarea de ajutoare umanitare pe scară largă. ONU a avertizat asupra unei crize umanitare în rândul celor peste 2 milioane de palestinieni din acest teritoriu.

Rută maritimă pentru trimiterea de ajutoare în Gaza


„Aproape două milioane de palestinieni sunt bombardați sau strămutați, case distruse, cartiere în ruine, orașe distruse, familii fără hrană, apă, medicamente. Este sfâșietor”, a spus Biden joi seară, declarând că SUA conduce eforturile internaționale de acordare de ajutor umanitar.

„În această seară, ordon armatei SUA să conducă o misiune de urgență pentru a stabili un doc temporar în Marea Mediterană, pe coasta Gazei, care poate primi nave mari care transportă hrană, apă, medicamente și adăposturi temporare”, a spus președintele.

El a promis de asemenea că „niciun soldat american nu va pune piciorul pe sol” și a spus: „Acest doc temporar ar permite o creștere masivă a volumului de asistență umanitară care intră în Gaza în fiecare zi”.

Dar Joe Biden a avertizat Israelul că „trebuie să-și facă datoria”.


„Conducerii Israelului îi spun asta”, a spus el. „Asistența umanitară nu poate fi considerată secundară sau o monedă de schimb. Protejarea și salvarea vieților nevinovate trebuie să fie o prioritate.”

Casa Albă a precizat că decizia de a deschide o rută maritimă pentru ajutor în Gaza a venit cu nemulțumirea a ceea ce este considerat la Washington drept obstrucția Israelului față de livrările de ajutoare masive pe rute terestre.

Docul plutitor va fi realizat de 1.000 de militari americani

Proiectul va dura câteva săptămâni până va deveni funcțional. Cu toate acestea, există riscul de a furniza prea puțin ajutor, prea târziu. În timp ce experții în asistență au salutat inițiativa ca un pas în direcția corectă, ei au spus că o modalitate mai puțin eficientă de a acorda ajutor în Gaza ar fi fost caSUA să își fi folosit influența pentru a face guvernul lui Benjamin Netanyahu să deschidă mai multe căi terestre pentru mai multă asistență umanitară.

Pentagonul a declarat că ar putea dura până la 60 de zile pentru a construi debarcaderul cu ajutorul a 1.000 de militari.

Organizaţiile de caritate au declarat că cei care suferă în Gaza nu pot aştepta atât de mult timp.

Între timp, o navă de ajutorare încărcată cu aproximativ 200 de tone de alimente aştepta încă autorizaţia de plecare dintr-un port din Cipru duminică dimineaţa.

Se speră că nava, Open Arms, va putea pleca duminică, în urma unui anunţ al UE potrivit căruia o nouă rută maritimă va fi deschisă în weekend pentru a permite ca ajutoarele să plece direct din Cipru – cea mai apropiată ţară din UE de Gaza.

Nava aparţine organizaţiei caritabile spaniole cu acelaşi nume, Open Arms, iar mâncarea de la bord a fost furnizată de organizaţia caritabilă americană World Central Kitchen.

Nu este clar cum ar putea ajunge în siguranţă la ţărm orice ajutor livrat pe mare înainte ca digul să fie construit de armata SUA. Gaza nu are niciun port funcţional, iar apele din jur sunt prea puţin adânci pentru navele mari.

Cu toate acestea, Oscar Camps, fondatorul organizaţiei Open Arms, a declarat pentru Associated Press că la punctul de destinaţie – care rămâne secret – o echipă de la World Central Kitchen a construit un dig pentru a primi ajutoarele.

Israelul a salutat iniţiativa şi a declarat că ajutoarele vor fi livrate după ce în Cipru vor fi efectuate controale de securitate „în conformitate cu standardele israeliene“.

Peste 30.000 de palestinieni au murit în Gaza

Armata israeliană a lansat o campanie aeriană şi terestră în Fâşia Gaza după atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 253 au fost luate ostatice.

De atunci, peste 30.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

Conflictul a creat o criză umanitară din ce în ce mai mare, iar ONU a avertizat că cel puţin 576.000 de persoane din Fâşia Gaza – un sfert din populaţie – se confruntă cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară.

Ţările occidentale au făcut presiuni asupra Israelului pentru a extinde livrările terestre prin facilitarea mai multor rute şi prin deschiderea de noi puncte de trecere.

Aceasta vine după ce preşedintele Joe Biden a declarat că SUA vor construi portul plutitor pentru a ajuta la aducerea ajutoarelor în Gaza pe mare.

ONU a avertizat că foametea în Fâşia Gaza este „aproape inevitabilă” şi că sunt copii care mor de foame.

Livrările de ajutoare pe uscat şi pe calea aerului s-au dovedit a fi dificile şi periculoase.

Programul alimentar mondial a fost nevoit să întrerupă livrările terestre după ce convoaiele sale au fost ţinta unor focuri de armă şi a unor jafuri. Iar vineri, s-a raportat că cinci persoane au fost ucise de un pachet de ajutoare care a căzut, după ce paraşuta nu s-a deschis corect.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: