6 ianuarie, 2020

Peste 200.000 de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât la nivelul anului 2014, reiese din datele comunicate de Registrul Comerțului pentru cursdeguvernare.ro. Cu alte cuvinte, una din patru companii active la nivelul anului 2018 nu și-au depus situațiile financiare.

Astfel, dacă în 2014, dintre cele circa 750 de mii de companii active, doar 89 de mii nu își depuseseră bilanțul, numărul lor a urcat la 120 de mii doi ani mai târziu, apoi la 201.793 la finele lui 2018.


Dacă doar 1% din aceste companii sunt folosite pentru emitere de facturi, servicii fictive sau spălare de bani, suma care ocolește Bugetul de stat e una remarcabilă. 

Printre aceste companii se pot afla și firme folosite pentru fraude fiscale, dar, în general, companiile fără bilanțuri sunt afacerile eșuate și abandonate ulterior de antreprenori, spune consultantul fiscal Adrian Bența.

”Pot fi cazuri punctuale, dar în principiu nu cred că aici e marea evaziune. Cred că aici este vorba în principal despre firme a căror activitate nu a mers. Patronii au văzut că au în continuare diferite cheltuieli, cu contabilitatea și atunci le-au lăsat să moară. Activitatea nu a mers și patronii le-au lăsat să moară fără să se mai ocupă de actele contabile, le-au abandonat. Sigur că asta nu înseamnă că nu pot exista cazuri punctuale în care acestea să fi fost folosite pentru evaziune”, a comentat consultantul fiscal Adrian Bența.


Notă:
Sunt considerate active, din punct de vedere juridic, persoanele juridice înregistrate în Registrul Comerțului care nu și-au declarat suspendarea activității și nu se află în nici una din stările ce pot duce la pierderea personalității juridice. Din numărul total de persoane juridice înregistrate în Registrul Comerțului, au fost excluse persoanele juridice cu suspendare temporară a activității, sucursalele fără personalitate juridică, persoanele juridice radiate, persoanele juridice aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolventă, etc.

Semne de gripă

O altă statistică de natură să ridice semne de îngrijorare cu privire la mersul economiei este cea privitoare la numărul de companii radiate, în creștere semnificativă.

În primele 11 luni din 2019, numărul de companii închise a depășit 95.000, în creștere cu 30% față de aceeași perioadă din 2018, potrivit datelor Registrului Comerțului. În 2018, au fost radiate, în total circa 80.000 de companii.

*primele 11 luni din 2019

Pe de altă parte, numărul de companii nou înmatriculate înregistrează un trend descendent în ultimii trei ani, după vârful de aproape 140.000 din 2017.

De sănătatea companiilor românești s-a arătat îngrijorată recent și Banca Națională a României.

Gradul de îndatorare al companiilor a urcat la 196,3% la finalul lui 2018, aproape de pragul de semnal de 200%, în contextul în care creșterea capitalurilor nu a reușit să compenseze în totalitate avansul datoriilor, reiese din Raportul asupra Stabilității Financiare din decembrie.

Nivelul este unul dintre cele mai ridicate din plan european.

”Creșterea capitalurilor firmelor din ultimul an (+14 la sută) nu a reușit să compenseze în totalitate avansul înregistrat de datoriile acestora (+17 la sută). Prin urmare, gradul de îndatorare s-a majorat până la 196,3 la sută la finalul anului 2018, comparativ cu 190,9 la sută în anul 2017, menținându-se la unul dintre cele mai ridicate niveluri pe plan european și în apropierea pragului de semnal de 200 la sută”, se arată în raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: