miercuri

19 iunie, 2024

17 noiembrie, 2017

Turcia își retrage cei 40 de soldați care participau la un exercițiu NATO în Norvegia, a anunțat vineri președintele Tayyip Erdogan, după ce numele său a fost inclus pe o listă a inamicilor afișată pe un poster al exercițiului. Incidentul, anunță Reuters, a atras scuzele NATO, exprimate de secretarul general Jens Stoltenberg.

Turcia deține a doua cea mai mare armată între statele membre ale Alianței Nord-Atlantice și se învecinează cu Siria, Iraq și Iran, deținând astfel o deosebită importanță strategică pentru NATO. Relațiile cu aliații NATO s-au deteriorat în ultimele luni, Ankara îndepărtându-se de Alianță și de Uniunea Europeană, spre îngrijorarea Occidentului.

Președintele Erdogan a afirmat vineri, la o reuniune politică a conducerii AKP, că un poster al ”inamicilor” alianței, pe care figura numele său dar și o imagine al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a fost afișat în cadrul exercițiului pe care Alianța îl derulează în Norvegia, provocând decizia retragerii trupelor.


Secretarul general al NATO, prezent la Centrul de comandă al operațiunii, a comentat incidentul de vineri. ”Îmi cer scuze pentru ofensa care a fost provocată. Acest incident a fost cauzat de o acțiune individuală și nu reflectă opiniile NATO”, a transmis Jens Stoltenberg în cadrul unui comunicat al Alianței.

Persoana invocată de comunicat, un contractor civil angajat de Norvegia și nu angajat al NATO, a fost imediat suspendat din cadrul exercițiului, a mai precizat Jens Stoltenberg, care a spus că este la latitudinea autorităților norvegiene să decidă cum va fi sancționat respectivul contractor civil.

”Turcia este un aliat prețios al NATO, care aduce o contribuție importantă la securitatea aliaților”, a încheiat secretarul general.

Ministrul norvegian al Apărării și șeful Statului Major norvegian au refuzat să comenteze incidentul.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: